Tudomány

Az emberiségnek köszönhetően 1970 óta az állatok 60%-a eltűnt a Föld színéről

  • Szerző:nuus
  • 2018.10.30 | 16:41

Egy állatfaj eltűnése, kihalása önmagában is tragédia, de ahogy az emberi tevékenység következtében történik a kipusztulásuk, az a teljes civilizáció fennmaradását veszélyezteti, figyelmeztetnek a tudósok.

Illusztráció: 123rf.com

Az emberiség miatt az 1970-es évek legeleje óta óta eltűnt az emlősök, a madarak, a halak és a hüllők 60% -a, a tudósok pedig arra figyelmeztetnek, hogy most már vészhelyzet van: ha így folytatódik, az egész civilizáció, a pusztulás okozójával, az emberiséggel együtt megy a levesbe. A WWF által készített jelentés elkészítésébe 59 kutatót vontak be a világ minden tájáról, szakértők kongatják hát a vészharangot, nekik pedig nem árt hinni.

Egy szikla szélén alvajárunk.

Ezt a WWF tudományos és természetvédelmi igazgatója, Mike Barrett mondta, hozzátéve, hogy

ha az emberiség 60% -a elpusztulna, az azt jelentené, hogy nem maradna ember Észak- és Dél-Amerikában, Afrikában, Európában, Kínában és Óceániában.

Az egész helyzet nagyon szomorú és elkeserítő a jelentés szerint, ami arra is figyelmeztet, hogy ne gondoljuk azt, hogy majd mi megússzuk. A Természet ugyanis nem kedvesebb velünk, mint másokkal, és nem fog kivételezni, csak mert szépen kérjük. A Természetben minden összefügg mindennel, és ha kiesnek belőle fontos részek, összeomlik az egész, minket pedig maga alá temet. Az idő pedig egyre és egyre gyorsabban fogy.

Kép: 123rf.com

Több tudós is úgy véli, hogy már elkezdődött a hatodik nagy kihalási hullám, és az első, amit már egy faj okoz: a homo sapiens. Amióta egyébként az emberiség uralja a Földet, az emlősök 83% -ának és a növények felének kipusztulását okozta, és ha most abbahagynánk ezt a rossz gyakorlatot, a Természetnek akkor is legalább 5-7 millió évre lenne szüksége ahhoz, hogy visszanyerje régi erejét. A vadon élő állatok kipusztulása pedig legalább annyira égetően fontos, megoldandó, de jelen pillanatban “csak” fenyegető probléma, mint az éghajlat megváltozása. Ha folytatódik a vadon élő állatok kipusztulása, akkor felborul az ökoszisztéma, és akkor nekünk annyi.

A vadon élő állatok kipusztulásának elsődleges oka a természetes élőhelyeik kisajátítása, elsősorban a mezőgazdasági területek kialakítása miatt, de persze számos egyéb oka is van még ennek. Az emberiség eleve a Föld szárazföldjeinek a háromnegyedét használja ilyen-olyan célból, és ha úgy vesszük, mind a vadon élő állatok kárára megy. A második ok az élelmiszerszerzés, majd a vegyi szennyezés következik. A legsúlyosabb helyzet Közép- és Dél-Amerikában van, ahol a gerincesek 89%-a gyakorlatilag eltűnt, méghozzá az esőerdők módszeres irtása miatt. Mint élőhelyek, nagy általánosságban a folyók és a tavak vannak a legnehezebb helyzetben a mezőgazdaság hatalmas szomjúsága, meg a gátak építése miatt. Globálisan nézve a vízi élőlények 83%-a tűnt el az elmúlt közel 40 évben.

Kép: 123rf.com

Ha kevés is a jó hír, de azért van. Már korábban elkezdődött a károk ellensúlyozása. A tigrisek példája a legjobb erre: Indiában az elmúlt 6 év alatt 20%-kal megnőtt a számuk. Kína pedig a pandák és a vidrák terén teljesítettek példaértékűen. A WWF tudósai szerint azonban ez még nem elég.

A jelenlegi termelési modellek fenntarthatatlanok, az életmódunk pedig pazarló, ezek pedig csupa negatív hatással járnak a Természetre nézve.

Úgyhogy ezeken is változtatni kell, méghozzá sürgősen. Persze ahhoz előbb fejben kellene megtörténnie a változásnak. Jelen pillanatban egy új stratégia kidolgozása folyik, amit az ENSZ 2020-ban hirdet majd meg, és onnantól lép életbe. Reméljük, a jótékony hosszú távú hatása is meglesz, de sok választásunk nincs. Mert ahogy a WWF vezérigazgatója is mondja:

Mi vagyunk az első nemzedék, amelyik tisztában van azzal, hogy épp a bolygónkat semmisítjük meg, és az utolsó is, amelyik még bármit is tehet.

 


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Külföld
Meghalt Derrick felügyelő társa
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 25.
Tech
A Facebook-on is beköszön a MI
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 19.
Életmód
Barbie nyugdíjas korba lépett
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 08.