Tudomány

Két agysejt miatt gondolnak többet a férfiak a szexre, mint a nők

  • Szerző:nuus
  • 2019.10.30 | 15:48

Ez elég sok mindent megmagyaráz...

Úgy látszik, nem véletlen, hogy a férfiaknak folyton a szexen jár az esze: kukacokon végzett kísérletek bizonyították, hogy a hímeknek kettővel több agysejtje van, amely a közösülés irányába hajtja őket.
Ez a késztetés olyan erős, hogy gyakran még az evésnél is fontosabbá válik – tudjuk meg a University College London kutatásából, amely a Nature című szaklapban jelent meg.

Noha a kutatás kizárólag 1 mm-es átlátszó, földben élő kukacokra terjedt ki, a tudósoknak van okuk feltételezni, hogy hasonló a helyzet más állatoknál és az embereknél is. A két extra agysejt a közösülésre való erős igényért felelős, amely minden más szükséglet fölé emelkedik a hímeknél.

Hiába egy aprócska élőlényről van szó, a caenorhabditis elegans nevű csúszómászó biológiája az emberéhez rendkívüli módon hasonlít. Náluk is két nem létezik: a hím és a hermafrodita, egyfajta módosult nőstény, amelynek nincs szüksége közösülésre a szaporodáshoz.

A szakemberek már korábban megfigyelték, hogy a hímeknek van két agysejtjük, amely nem található meg a hermafroditákban. Most azonban az is kiderült, hogy mi a feladata ennek a két titokzatos agysejtnek: arra készteti a hímeket, hogy keressék a reprodukció lehetőségét.

A kísérlet során mindkét nemet arra kondicionálták, hogy a sós ízt az éhezéssel kössék össze. Azok a hímek azonban, amelyek a sót az éhezéshez és a szexhez kapcsolták, mégis a sót választották. Mindez azt mutatja, hogy a szex fontosabb számukra, mint az étel. A hermafroditák ugyanekkor elkerülték a sót, így a tudósok megállapították, hogy a két titokzatos agysejt a szex-preferálásért felelős.

Az amerikai kutatókkal együttműködésben dolgozó szakemberek szerint a két agysejt megőrzi a korábbi aktus emlékét, így a későbbi helyzetekben a szex utáni vágy kerül előtérbe, minden mással szemben.

Nyitókép: https://pixabay.com/users/klaushausmann-1332067/


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló