Tudomány

A női orgazmus csak egy kedvező evolúciós mellékhatás?

  • Szerző:nuus
  • 2017.11.04 | 18:13

Úgy néz ki, hogy a női orgazmus egy örömteli evolúciós mellékhatás, amely valaha az ovulációt segítette – derül ki egy friss kutatásból, amelyet emlősökön végeztek.

Mivel a női orgazmusnak reprodukciós szempontból láthatóan nincs értelme, a tudósokat már Arisztotelész korától kezdve élénken foglalkoztatta, hogy vajon mi lehet az oka annak, hogy a nők is élvezik a jó szexet. Számos elmélet próbált már választ találni a kérdésre, de eddig főként az emberekre és az emberszabásúakra koncentrálódott a figyelem.

A JEZ Molecular and Developmental Evolution című szaklapban publikált kutatás kimondottan az evolúciós háttérre koncentrált, és félretette a kizárólag emberi biológiára épülő megközelítés korlátjait.

Minden jel arra mutat, hogy a ősi evolúciós szükségszerűség volt a női orgazmus, ami valaha az ovulációt serkentette

– mondja a kutatást vezető Gunter Wagner, a Yale munkatársa.

Mivel nincs látható összefüggés az orgazmus és az utódszám között, a szakemberek egy különleges fiziológiai adottságot vizsgáltak, amely a női orgazmust kíséri, ez pedig a prolaktin és az oxitocin termelődése. A fő figyelmet a plancentával rendelkező emlősök körében vizsgálták, és kiderült, hogy ezeknél számos esetben ez a reflex az ovulációt segíti.

Nyitókép: pixabay.com


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Színház
Kirúgják Udvaros Dorottyát?
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 09.