Tudomány

A bárányok hallgatnak, de attól még felismerik az arcokat, Emma Watsonét is

  • Szerző:nuus
  • 2017.11.08 | 15:16

Cambridge-i tudósok megállapították, hogy a nyáj képes embereket fotó alapján is beazonosítani.

A BBC.com arról számol be, hogy a Cambridge-i Egyetem kutatói sikeresen ráneveltek bárányokat arra, hogy megkülönböztessenek emberi arcokat. Jake Gyllenhaal, Emma Watson és Barack Obama képe is aktív szerepet játszott a vizsgálatban.

Az állatokat rá tudták szoktatni arra a brit tudósok, hogy a számukra ismerős fizimiskákat válasszák ki az egymás után következő arcképek közül. A főemlősökre jellemző arcfelismerő képességük ezennel bizonyítást nyert, így már nem csak azt tudjuk róluk, hogy egymást, illetve a gondozóikat is felismerik.

Jenny Morton professzor így számol be eredményeikről:

Arra voltunk kíváncsiak, hogy fénykép esetén is működik-e náluk ez a különbségtétel. A kétdimenziós tárgy látványát képesek-e úgy feldolgozni, mintha embert látnának.

Nyolc walesi nőstény jószágot teszteltek, akiknek négy híresség képét kellett kiválogatniuk, számukra ismeretlen arcok közül. Jutalomfalatért teljesítették a feladatot: a két, egymás melletti képernyőn megjelenő fejek alatti jelzőt kellett az orrukkal megérinteniük.

via GIPHY

Mikor már stabilan elkülönítették az arcok közül a celebeket, akkor újabb kihívás elé állították a juhokat: más szögből fotózva felismerik-e a hírességeket. Az állatok várakozáson felül teljesítettek.

Harmadik feladatul azt kapták, hogy a gondozóik képét is ki tudják-e bökni a záporozó fotók közül. Most sem okozott csalódást a kis nyáj: hozták azt a szintet, amit a majmok és az emberek szoktak.

A következő lépés az emberi érzelmek lefuttatása lesz: be tudják-e majd azonosítani ezeket fotók alapján.

A neurodegeneratív betegségek – úgy, mint a Parkinson- és a Huntington-kór – kutatásához jöhetnek jól az eremények, melyeket az Open Biology szemléz.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Film
BAFTA: Tarolt az Oppenheimer
  • szerző:nuus/MTI
  • 2024. 02. 19.