Tudomány

Egylábú csontvázra bukkantak egy orosz parkban, kiderült, hogy Napóleon kedvenc tábornoka fekszik a koporsóban

  • Szerző:nuus/MTI
  • 2019.11.08 | 09:48

Napóleon kedvenc tábornokának földi maradványira bukkantak Oroszországban. Ezt DNS-vizsgálatokkal igazolták. Gudint az 1812-es oroszországi hadjárat idején találta el egy ágyúgolyó, és emiatt kellett a lábát amputálni.

via GIPHY

DNS-vizsgálatok igazolták, hogy Bonaparte Napóleon kedvenc tábornokának, és gyerekkori barátjának, Charles Etienne Gudinnek a földi maradványait találták meg orosz és francia régészek Oroszország nyugati részén.


Az akkor 44 éves Gudin az 1812-es oroszországi hadjárat idején halt meg, egy ágyúgolyó találta el, és bár lábát amputálták, a sebe elfertőződött és három nappal később meghalt Szmolenszk közelében.

Testét orosz földbe temették, szívét azonban visszavitték Franciaországba Napóleon kérésére

– olvasható a BBC News honlapján.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

TightSlap (@tightslapcriticalnews) által megosztott bejegyzés,


Napóleon a leírások szerint sírt is barátja elvesztésekor, és azt tervezte, hogy majd visszamegy földi maradványaiért is, de erre már nem kerülhetett sor.

A fakoporsóban fekvő egylábú csontvázra végül az idén júliusban bukkantak egy parkban lévő táncépület alapjai alatt.


Pierre Malinowski francia történész, aki a tábornok maradványai után kutató régészcsoportot vezette, bejelentette, hogy DNS-tesztek igazolták, a maradványok egyeznek Gudin testvérének, Pierre César Gudinnek a DNS-ével, aki szintén Napóleon tábornoka volt.

A DNS-vizsgálat minden kétséget kizárt

– közölte Malinowski a France Blue rádióval.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Epic History TV (@epichistorytv) által megosztott bejegyzés,


Gudin szívét a párizsi Pere Lachaise temető kápolnájában temették el. A maradványok kutatásakor a régészek a napóleoni korszak egy másik tábornokának, Louis-Nicolas Davout-nak a memoárjából indultak ki, aki Gudin temetését megszervezte és leírta annak helyszínét.

Egy másik szemtanú visszaemlékezése segítségével jutottak el a koporsóhoz.

Az arisztokrata születésű Charles Etienne Gudin ugyanabban a katonai iskolába járt, mint Bonaparte Napóleon. A feljegyzések szerint ő volt a francia császár egyik kedvenc tábornoka. Mellszobrát a versailles-i kastélyban őrzik, nevét feljegyezték a párizsi Diadalívre is, és a francia fővárosban utcát neveztek el róla.

Forrás: MTI

Címlapkép: Pixabay CCo


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló