Tudomány

Világszerte terjed a rák a kagylók között – Emberi tevékenység is okozza ezt

  • Szerző:nuus
  • 2019.11.16 | 06:48

A legtöbb esetben a rákos megbetegedés az élő szervezet sejtjeiben bekövetkező DNS-mutációkból ered.

Az óceánokat átszelő hajókon megtelepedő kagylók révén az emberi tevékenységek “akaratlanul is közrejátszhatnak” a kagylókat érintő fertőző ráktípus világszerte való terjedésében – derült ki egy új tanulmányból, amelyet az eLife című tudományos lap közölt.

Fotó: Pixabay

A legtöbb esetben a rákos megbetegedés az élő szervezet sejtjeiben bekövetkező DNS-mutációkból ered, amelyek szabályozatlan sejtszaporulatot eredményeznek. Normális esetben ez nem terjed át egyik szervezetről a másikra, azonban vannak kivételek – olvasható a PhysOrg tudományos-ismeretterjesztő hírportálon.

“Az erszényes ördögöknél, a kutyáknál és a kagylóknál azonban olyan ráktípusok fejlődtek ki, amelyek egyedről egyedre terjednek, egy kórokozóhoz vagy parazitához hasonlóan”

– mondta Marisa Yonemitsu, a seattle-i Pacific Northwest Kutatóintézet munkatársa, a tanulmány vezető szerzője. Yonemitsu szerint egy ilyen ráktípust, kagylókat támadó fertőző neopláziát mutattak ki korábban a Mytilus trossulus fajnál a nyugat-kanadai Brit Columbia tartományban.

 


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Celeb
Galambos Dorina nem tervez gyereket
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 16.