Tudomány

Vékony jégen táncolunk, jóval melegebb az Északi Sark, mint kellene

  • Szerző:nuus
  • 2016.11.20 | 18:00

A friss adatok szerint az idei év lett tényleg a legmelegebb.

Jeff J Mitchell / Getty Images
Jeff J Mitchell / Getty Imagesfotó: Jeff J Mitchell / Getty Images

Idén főleg az orosz mérőállomások mutatnak drámai eltérést az ilyenkor megszokott értékektől. A Sarkvidéken most van ugyanis az éjszakai időszak, amikor a Nap még mutatóba sem kel fel, közel fél évig. Ilyenkor minden fagyott állapotban kellene, hogy legyen, mégis jóval melegebb van, figyelmeztet a Science Alert.

A szeptemberben fagyásnak induló tengervíz is jóval lassabban kezdett idén megdermedni. Ez már a második év, amikor a hőmérséklet jóval magasabb a megszokottnál. Petteri Taalas, a Meteorológiai Világszövetség titkára így számol be a mérésekről:

 A sarkvidéki orosz területeken 6-7 C fokkal magasabbak az értékek, Alaszkában és Kanadában pedig 3 fokos eltérést tapasztalni.

A társaság a múlt héten jelentette be, hogy minden idők legmelegebb éve lett a 2016-os esztendő. Még 2015-ben akkor történt egy nagyobb olvadás, amikor egy vihar tört be a régióba. Jennifer Francis, a Rutgers Egyetem  sarkvidék specialistája így elemzi a helyzetet:

Az egész világot érintő folyamat része ez a felmelegedés is, együtt a rekord alacsony mértékű tengeri jegesedéssel, mely az egyenlítő felől észak felé áramló nedves légtömegeknek köszönhető.

Az élővilág nincsen felkészülve ilyen ütemű változásokra: például ha a jégtáblákon vadászó jegesmedvék nem tudják megszerezni a kellő táplálékot és súlygyarapodást, az a fajtájuk katasztrófájához vezethet.

 


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló