Tudomány

A neandervölgyiek az Ibériai-félsziget déli részén jóval tovább fenn tudtak maradni

  • Szerző:nuus
  • 2017.11.24 | 16:43

Még háromezer évet ráhúzhattak spanyol földön, beolvadás vagy kihalás nélkül.

A neandervölgyiek mégsem tűnhettek el olyan hamar, mint ahogyan azt feltételezték róluk. Ibériai-félsziget déli részén – a mai Spanyolország területén – legalább egy kolóniájuknak sikerült jó háromezer évvel tovább fenntartania magát.

via GIPHY

Egy új, nemzetközi tanulmány szerint mindenhol máshol nyomuk veszett addigra. Portugál, spanyol, katalán, német, olasz és osztrák kutatók úgy vélik, hogy a neandervölgyiek beolvadása a mai ember ősei közé sem volt annyira általános jelenség – eltűnésük folyamata jóval összetettebb volt.

via GIPHY

Egy évtizede, három helyen folynak a területen ásatások, melyek során 37 ezer évvel ezelőtti, neandervölgyiektől származó tárgyak kerültek felszínre:

A közép-kőkori európai technológiát általában ehhez a csoporthoz kapcsoljuk. Most olyan leleteket találtunk, melyek mérhetően későbbiek, mint azok, amelyek az eddig ismert európai feltárásokból származnak. Még az észak-spanyol lelőhelyekhez viszonyítva is.

számol be João Zilhão, a Barcelonai Egyetem munkatársa. Az eurázsiai neandervölgyiek és az Afrikából elinduló, modern ember ősei sokkal tagoltabban keveredhettek, mint azt ahogyan eddig feltételezték a tudósok.


Cueva Antón környékéről 2010-ben, radiometriai módszerrel bizonyították be, hogy ez a jelenleg ismert legkésőbbi hely, ahol a legtovább élhettek az eltűnt csoport egyedei.

Földrajzilag és genetikailag sincsen eléggé alátámasztva, miszertint egy gyors keveredés mehetett volna végbe. A kőkorszaki genom inkább egy patchwork tarkaságára emlékeztet. Főleg Közép-Európába szoktuk tenni a neandervölgyiek bázisát, de legalább a társaság fele errefelé élhetett, a jégkorszaki viszonyok miatt.

Zilhão szerint nem a régi maradványokat és lelőhelyeket kellene újra és újra elemezni, hanem inkább eddig ismeretlen területeket volna érdemes feltárni, foglalja össze a Science Daily.

 


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló