Tudomány

Atyaég! Egy másik nő is génmódosított babával várandós Kínában

  • Szerző:nuus/MTI
  • 2018.11.29 | 19:55

A hét elején derül ki, hogy megszülettek az első génmódisított babák Kínában. A hír sokkolta a tudományos világot, ugyanis az etikai aggályok mellett számos egyéb kockázatai is lehetnek a génmódosításnak. Az ikrek bejelentése után pedig máris robbant a következő hír: a második génmódosított baba is úton van már Kínában. Vagy babák, mert a terhesség még a korai szakaszában jár, így nem tudni, hogy egy, vagy két magzattal várandós-e az édesanya.

A kínai kutató, He Csienkuj a hét elején közölte egy videóban, hogy hetekkel ezelőtt megszülettek a világ első “génszerkesztett” ikrei.

A babák pedig állítása szerint ellenállnak a rettegett HIV-vírusnak

– írja a buzzfeednews.com. 

A videója természetesen hatalmas port kavart, tudósok szerint ugyanis a génszerkesztés mellékhatásait vagy későbbi következményeit nagyon nehéz megjósolni és irányítani. A beavatkozás a legtöbb országban tilos.

Szerdán azonban egy újabb hírrel sokkolta a világot a kutató, és egy hongkongi tudományos konferencián bejelentette, hogy

egy másik anya magzatjának a DNS-ét is manipulálta.

Sőt, azt mondta, hogy

eddig összesen 31 génmódosított embriót hozott létre, és 7 pár vett részt az általa vezetett kutatásban.

Ezt a fajta beavatkozás sokak szerint nem más, mint brutális emberkísérlet, He Csienkuj azonban azt mondja, azért manipulálta a kínai ikerlányok, Lulu és Nana DNS-ét, hogy a babák immúnisak legyenek az AIDS-et okozó HIV vírussal szemben. Kínában ugyanis nagyon magas a HIV-fertőzöttek száma.

A tudós a megtermékenyített petesejteken CRISPR/Cas9 elnevezésű molekuláris olló segítségével hajtott végre génszerkesztést, hogy megelőzze a jövőbeli HIV-vírusfertőzést.

A szülők és a csecsemők kilétét azonban nem árulta, a kutató csak annyit mondott, hogy az apa HIV-fertőzött volt, és szerette volna a gyerekeit megóvni ettől.

A szerdai konferencián a sencseni kutató elmondta,

egy újabb nő vár génmódosított babát.

A terhesség még a korai szakaszában jár, így nem tudta megmondani, hogy ismét ikrek születnek-e, vagy csak egy baba jön majd a világra.

A génmódosítás komoly tudományos és etikai problémákat vet fel, így a tudományos élet képviselői közül sokan felszólaltak He Csienkuj beavatkozása ellen. Mások mellett a kutató saját intézete is elhatárolódott tőle, és közölték, hogy nem tudnak arról, hogy valóban megtörtént-e a He Csienkuj által bejelentett kísérlet.

A Déli Tudományos és Műszaki Egyetem közleményét adott ki, ebben azt írják, hogy He Csienkuj fizetés nélküli szabadságon van február óta.

Ha azonban igazak az állításai, akkor a kutató súlyosan megsértette a tudományos etikát és a szabályokat

– hangsúlyozták nyílt levelükben.

Eddig azonban semmilyen tudományos lap nem támasztotta alá a hír valóságtartalmát.

Kínában ugyanakkor vizsgálat indul a pár hete megszületett génmódosított ikerpár miatt.

A génmódosítás a kutatók szerint azért is veszélyes mert a módosított DNS-t örökölhetik az utódok is, amelynek beláthatatlan következményei lehetnek.

A tudósok azt mondják,

a beavatkozás akár visszafordíthatatlan átalakulást is előidézhet az emberi genetikai anyagban, és ez elkerülhetetlenül belekeveredik az emberi génállományba.

 

 

 

 


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Celeb
Galambos Dorina nem tervez gyereket
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 16.