Tudomány

Mindenki nyugodjon meg, decemberben sem lesz világvége

  • Szerző:nuus
  • 2016.12.02 | 08:28

Ismét elkezdett terjedni az interneten egy NASA-ra hivatkozó, de teljesen megalapozatlan videó, amit nem kell komolyan venni. Nem jön el a titokzatos Nibiru bolygó, és nem kuszálja össze a bolygók pályáját.

A Nibiru vagy X bolygó legendáját egy össueesküvés-elméletekkel foglalkozó honlap, a ZetaTalk kezdte terjeszteni még a ’90-es években. Csak annyit erről az oldalról, hogy a wisconsini Nancy Lieder azért hozta létre, hogy beszámolhasson az idegenekkel folytatott találkozásairól.

A lényeg az, hogy ez a bizonyos Nibiru a Föld méretének legalább négyszerese, de talán a tízszerese is. Eredetileg messze kint a Naprendszer peremén kering, túl a Plútón is, de az elmélet szerint valamikor (jelezték már 2003-ra, 2007-re, 2012-re és 2015-re is) a belső bolygók felé vezet az útja, a gravitációja pedig végzetesen megváltoztatja ezek pályáját. A kiirthatatlan videó így ábrázolja ezt:

Természetesen ebből egy szó sem igaz. Illetve annyi, hogy a csillagászok közt van egy sejtés a kilencedik bolygó létezéséről (kicsit több is, mint sejtés, matematikailag igazolható, hogy valaminek lennie kell ott kint), de az a valami egyrészt messze nem akkora, mint az összeesküvés-elméletben, másrészt esze ágában sincs „bejönni” a Föld közelébe. Vagyis mindenki nyugodjon meg, ne terjesszétek a rémhíreket, inkább olvassatok rendes ismeretterjesztő cikkeket.

Forrás: Independent

Címlapi kép: NASA.gov


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló