Tudomány

Mostantól új kedvenc állatod lesz, az aranyvakond

  • Szerző:nuus
  • 2016.12.03 | 13:22

Nem iszik, nem jár társaságba, túlél extrém körülmények között. Szóval olyan, mint Rambó, csak épp pingponglabdányi méretben.

A BBC-féle Planet Earth II sorozat arra biztosan jó, hogy olyan érdekes állatokra hívja fel a figyelmünket, amelyek létezéséről sem tudtunk. A lassan a befejezéséhez közeledő természetfilmből még két rész van hátra. Az egyik a városok élővilágáal foglalkozik, a másik a füves területeket mutatja be.

A nap sztárja a szubszaharai Afrikában lakik, akkora mint egy pingponglabda, alig lát, mégis halálos veszélyt jelent a termeszekre. Az aranyvakondok – összesen 21 fajuk létezik – minden cukiságuk ellenére túlélők. A nagy hidegben hibernálják magunkat, hosszú időt kibírnak víz nélkül, sőt néhány fajuk egyáltalán nem iszik. Egyedül a társaságot viselik rosszul, hajlamosak egymásnak esni.

Még több Attenborough

És mivel úgyis szombat van, amikor az ember nagyjából semmit sem csinál. Mindenkinek ajánljunk megnézésre az Attenborough életéről készült Life on Air című dokumentumfilmet, amiből rögtön látszik, hogy a rendíthetetlen természetfilmes akkor is tudott remek filmeket készíteni, amikor még nem voltak gyűszűnyi méretű HD-kamerák, drónok és egyéb modern csodák. Sőt, kezdteben úgy kellett felvenniük a jeleneteket, hogy a hang és a kép külön készült el, mert a kamera kerepelése mindent elnyomott.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló