Tudomány

Az brit tudósok: vannak dalok, melyektől mindenki lenyugszik

  • Szerző:nuus
  • 2016.12.06 | 07:04

Adele is jó választás, de van olyan is, amely jóval komolyabban hatnak az idegrendszerre – legalábbis ezt ígérik a hozzáértők.

Charles McQuillan / Getty Images
Charles McQuillan / Getty Imagesfotó: Charles McQuillan / Getty Images

A stressz az a dolog, amit nem tudunk megúszni, de több módszer is rendelkezésre áll a kezelésére. A tudományos alapon összeválogatott dalok garantáltan leszedálnak, csak el ne aludjunk, főleg ha munkahelyen vetjük be, nyugtató céllal.

A hangterápia jó ideje ismert fogalom: segít az egészség megőrzésében és a relaxációban. Évszázadok óta használták különböző kultúrák a zenét, még nyilvánvalóan nem tudományos alapon: az érzelmekre, az egészségi állapotra jó hatást tevő dallamokat egyszerűen megőrizte az emlékezet.

A brit tudósok módszere a következő volt: a szenzorokkal vizsgált résztvevőknek bonyolult kirakós játékot kellett olyan gyorsan kirakni, amennyire csak lehet. Maga a játék egy bizonyos szintű stresszt keltett bennük, mely a különböző zenék hatására mérhető eltéréseket eredményezett. Az agyi aktivitás mellett a fiziológiai állapot változásai is megjelentek, a csökkenő szívverés, a vérnyomás és a légzésszám formájában.

A kutatást lefolytató Mindlab International képviseletében Dr. David Lewis-Hodgson megállapította, melyik volt az a dal, amely minden alanynál betalált: a Súlytalan című szám hozta meg az idegesség 65%-os csökkenését, illetve 35%-os fiziológiai javulást is ennek köszönhettek a résztvevők. A manchesteri Marconi Union csapata nem bízta a véletlenre dala sikerét: hangterapeuták bevonásával írták meg a szerzeményt. Ezért van az, hogy a harmóniák, a ritmus és még a basszusmenet is a megnyugvást szolgálja.

Érdemes akár most is, a megfázásos időszakban ilyen zenéket hallgatni, ugyanis a stressz hajlamosít többek közt az influenzára, cukorbetegségre, asztmára és emésztési gondokra.

Az ideális playlist összetevői közül nem maradhat ki a Café del Mar-vonal, Enya, Mozart és Adele sem: ez utóbbi hölgytől a Someone Like You bizonyult a leginkább ideálisnak – említi az Inc.com.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló