Tudomány

Egy kis Facebook-detoxtól jobb kedved lehet

  • Szerző:nuus
  • 2016.12.12 | 16:45

Próbáltál már egy kicsit Facebook nélkül élni? Lehetséges, hogy tovább forog a Föld, ha nem csekkolod egyfolytában a hírfolyamodat, és ettől még jobb kedved is lesz? Egy tanulmány most alátámasztotta ezt a feltevést.

LONDON - JULY 10: In this photo illustration a girl browses the social networking site Facebook on July 10, 2007 in London, England. Facebook has been rapidly catching up on MySpace as the premier social networking website and as of July 2007 was the secondmost visited such site on the World Wide Web. Started by 22-year-old Harvard dropout Mark Zuckerberg, the website is responsible for 1% of all internet traffic and is the sixth most visited site in the USA. (Photo Illustration by Chris Jackson/Getty Images)
Fotó: Chris Jackson/Getty Images

Te is azzal kezded reggel, hogy a telefonodon megnézed a Facebookot? Aztán egész nap, folyamatosan vizslatod, ki és mit posztolt? Vagy épp nem bírod ki, hogy bármerre jársz, becsekkolj, esetleg megoszd az ebéded fotóját? Jellegzetes tünetei ezek a Facebook-függésnek, ami egyre gyakoribb, igazi civilizációs betegség.

Pedig elég gáz következményei lehetnek, ha valaki nem tud leszakadni az oldalról – elég csak a kialvatlanságot és az örökös időzavart, késést említeni. Egyes kutatások szerint viszont ennél is rosszabb a helyzet, hiszen a Facebook-függőség végső soron boldogtalanná tesz bennünket. Illetve fordítva: boldogabbak lennénk, ha kicsit lejönnénk a szerről.

Morten Tromholt dán kutató tanulmányában 1095 résztvevőt vizsgált, és két csoportra osztotta őket: az egyik feladata az volt, hogy egy teljes hétig ne jelentkezzen be a Facebookra (jellemző, hogy ez csak 87 százalékuknak sikerült), a másik csoport  tagjai ugyanúgy használhatták a közösségi oldalt, nem kellett visszafogniuk magukat.

Azok, akik Facebook-elvonóra kerültek, egy hét után boldogabbként jellemezték magukat egy tízfokú skálán, mint a kontrollcsoport tagjai. A különbség a két skála között nem nagy, csupán 0,37 pont, de akkor is kimutatható, és ilyen nagy mintánál már akár komolyan is vehetjük.

Na de miért?

Ez így önmagában nagyon jól hangzik de azért van némi szépséghibája: hozzá kell tenni, hogy már magát a kutatást is a Facebookon tették közzé, tehát innen kerültek ki a jelentkezők is. Elég nagy az esély arra, hogy azok kattintottak a felhívásra, akik már egy ideje fontolgatták az ötletet, így nem esett nehezükre megválni egy hétre a közösségi oldaltól, és ez a rövid időszak is okozhatott egy erős placebo hatást.

A dolog hátterében az állhat, hogy – bármilyen furcsán hangzik – a Facebook túlzott használata elszigetelődéshez vezethet, leépülnek a valódi emberi kapcsolatok. A közösségi oldalon ráadásul az ember nem önmagát adja, hanem egy idealizált énképet próbál kialakítani. Mivel mindenki erre törekszik, a függő számára frusztráló lehet az a – szintén hamis – tudat, hogy mások érdekesebbek.

Ezek a jelenségeket csak mostanában kezdi feldolgozni a pszichológia. Egy hét egy ilyen típusú kutatáshoz pedig kevés: sokkal eredményesebb lenne hosszabb távon, és egy még nagyobb mintán elemezni az eredményeket. Azt azért nem nehéz belátni, hogy jót tesz kevesebbet lógni a Facebookon: persze ez nem könnyű feladat, ha az oldal algoritmusa folyamatosan olyan tartalmakat dob fel nekünk, amit érdekesnek tartunk.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló