Tudomány

A lebénult majmok wifis agyimplantátummal tökéletesen mozognak

  • Szerző:nuus
  • 2016.12.12 | 06:45

Lassan nem lesz akadály a gerincsérülés sem, újra mozoghatnak a lebénult emberek. A wifi segített.

monkey-vagott1861061_1280
Fotó: Pixabay

A wifi, amit nagyon hosszan vezeték nélküli hálózatnak nevezünk, nagyon jól jön, ha a kedvenc éttermünkben ki akarjuk posztolni az vacsoránk képét, de a foodporn képeken túl reményt adhat sok lebénult embernek is.

Akinek sérülés éri a gerincét, az egy életre lebénul, ugyanígy, ha beteség miatt szűnik meg az agy és a gerincvelő között a kapcsolat. De nem sokáig, majmokon már működik az agy-gerincvelő interfész, ami

újra képes jeleket küldeni a gerincből az agyba, így újra mozoghatnak a gerincsérült majmok.

Az amerikai Brown Egyetem kutatásában gyermekparalízisben lebénult majmokba ültették be  implantátumként az interfészt, ami megkerüli a gerincvelő sérült részét, és összeköti az aggyal. A rendszer azon gerincidegek összehangolt elektromos ingerlésén alapszik, amelyek a mozgásért felelősek.

A wifi volt a kulcs

Azt eddig is tudták, hogy az mozgás az idegek között elektromos jelektől függ, de ezek annyira bonyolult és összetett jelek az agyban és a gerincvelőben, hogy eddig nem sikerült modellezni, mi is történik mozgás közben. Ennek az oka egyszerű, a modell annyi, hogy egy implantátumot kap egy egészséges majom, és az ő mozgása közben leadott jeleket rögzítik és látják, így képesek helyettesíteni a sérült majom testében a jeleket.

Csakhogy kilógó vezetékkel a testében senki sem mozog normálisan.

A wifivel felszerelt implantátum viszont a mintamozgásban is a megfelelő jeleket rögzíti, és a sérültet sem akadályozza. Gerincsérülésnél vagy paralízisnél a motoros agykéreg és a gerincvelői neuronok teljesen működőképesek, de nem tudják összehangolni a tevékenységüket. Mivel a mozgás rendkívül bonyolult összejátéka az agynak és a gerinvelőnek (már csak akkora mozdulat is, hogy behajlítsd a lábad), csak a wifi kapcsolattal működő implantátum volt képes modellezni ezt. Az viszont tényleg képes volt. A chip egy számítógépre küldi wifin az agy jeleit, és az hidat képezve a megszakad kapcsolatban, továbbítja őket a gerinvelőnek. Szóval akár bionikus gépekkel is pótolható lenne egy hiányzó végtag, csak legyen benne wifi kapcsolat.

Luke Skywalker új gépkeze is elérhető közelségbe került.

A  nagy múltú Brown Egyetem kutatói gyermekparalízisben lebénult makákókkal kísérleteztek, és sikerült teljesen leképezniük a majmok mozgását. A kutatási eredményeket most Svájcban tesztelik, és Grégoire Courtine professzor, az École Polytechnique Federale Lausanne (EPFL) kutatója aki a Brown Egyetemmel együttműködve vezeti a vizsgálatokat, nem ígér gyors sikert:

sok kihívás áll még előttünk, és eltelhet néhány év, mire embereken tesztelhetjük az eljárást.

Mindenesetre a kutatás előreláthatóan segíthet az embereknek, hogy legyőzzék a gerincbénulást úgy, hogy az agyba és a gerincvelőbe kötött jeladókkal egy számítógépen keresztül összekössék a két idegi területet. Ez pedig majdnem scifi kategória volt eddig.

 

 


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló