Tudomány

Óriási áttörés a neurodegeneratív betegségeknél: megvan a Huntington-kór ellenszere?

  • Szerző:nuus
  • 2017.12.12 | 13:13

Egy brit kutatócsapat nagy lépést tett meg: szakértők szerint ez a legnagyobb áttörés az elmúlt 50 évben a neurodegeneratív (az idegsejtek elhalásával járó) betegségek gyógyításában.

A University College London kutatói azzal érték el az áttörést, hogy kísérleti gyógyszert fecskendeztek az agy-gerincvelői folyadékba, és így csökkenteni tudták az agyban található mérgező fehérje, azaz a huntingtin szintjét, és változást tudtak elérni Huntington-kórban szenvedő betegek állapotában.

Fotó: Dan Kitwood/Getty Images

Az eljárás célja, hogy elhallgattassák a hibás gént, és semlegesítsék a genetikai információ szállítására szolgáló hírvivő RNS-t (ribonukleinsavat), mely hibás információt szállít a sejteknek.

Mi is az a Huntington-kór?

Az Alzheimer kórhoz hasonlatos Huntington-kór egy neurodegeneratív idegrendszeri betegség, mely az agyban található bizonyos idegsejtek elhalásával jár. A kór miatt a betegnél akaratlan mozgások, érzelmi labilitás és szellemi leépülés (demencia) jelentkeznek.

A Huntington-kór örökletes genetikai betegség, melyet a DNS-lánc egy szakaszának (a huntingtin-génnek a) hibája okoz – ez a rész felelős az agyműködést befolyásoló fehérje, a huntingtin termeléséért. A betegség tünetei leginkább 30-40 éves kor körül jelentkeznek. Egyes vélemények szerint a Huntington-kór nagyjából olyan, mint a Parkinson-kór, az Alzheimer-kór és a neuromotoros betegség egyvelege: a kórban szenvedők 10-20 évvel a tünetek megjelenését követően általában meghalnak.

A londoni egyetem orvosai mindenesetre azt nem állítják, hogy kezükben van a Huntington-kór gyógymódja. Ahhoz, hogy lássák, hogy a huntingtin-szint csökkenése valóban alapvetően megváltoztatja-e a betegség lefolyását, még hosszú időre, és rengeteg adatra van szükségük. Ez a felfedezés viszont nagy előrehaladás abban, hogy ez a kutatás hatással lehet más hasonló, neurodegeneratív betegséggel, például a Parkinson-kórral kapcsolatos kutatásokra.

 


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló