Tudomány

A pszichológus, aki a tudomány nevében kínzott meg egy csecsemőt

  • Szerző:nuus
  • 2017.12.13 | 18:45

John B. Watson pszichológusnak egy asszisztensnő, bizonyos Rosalie Rayner segített, meg hát a gyerek anyja is. Mindez 97 évvel ezelőtt történt, 1920-ban, amikor ez még belefért, ma már kínzásnak számítana, és talán még börtön is járna érte.

Manapság, teljes joggal, abból is balhé van, ha a tudósok mondjuk hangyákon kísérleteznek, a múlt század húszas éveinek elején viszont, amikor John B. Watson pszichológus, a behaviorizmus atyja belefogott az un. kis Albert kísérletekbe, ez még nagyon nem így volt. A cél az volt, hogy egy kisgyermekben kialakítsanak, mesterséges úton, kondicionált, vagyis feltételes érzelmi reakciókat, például félelmet. A kísérleti alany egy 9 hónapos csecsemő, Albert lett, aki nem tűnt túl parás babának, mert csak a hirtelen zajra rándult össze, de attól sem csokizta össze magát.

A kísérlet során letettek Albert elé egy fehér patkányt, de ahányszor a baba hozzá akart érni az állathoz, a háta mögött egy kalapáccsal nagy zajt csaptak, a gyerek pedig eleinte csak összerezzent, majd később sírni is elkezdett és felborult az ülő helyzetéből. Később Albert már akkor is félelemmel reagált, ha csak zaj nélkül meglátott egy fehér patkányt, sőt más szőrös állatokra, kutyára, nyúlra, vagy prémkabátra, Watson hajára és egy Télapó maszkra is. Ellenben a nagy halom vatta nem érdekelte.

A kísérleteket bizonyos idő elteltével megismételték, sőt többször is, hogy megvizsgálják, a kialakult félelemreakciók mennyire tompulnak el az emberben. A tesztek végeztével Watson elégedetten állapította meg, hogy bár a válaszok intenzitása csökken, azonban hosszabb idő eltelte után is megmarad az emberben. Ezzel magyarázta a pszichológus és asszisztense a fóbiákat, hogy ezek is ilyen kialakult érzelmi reakciókból születnek.

Az, hogy Watson egy gyereken, ráadásul egy abszolút védtelen csecsemőn végezte el a kísérleteit, nem okozott különösebb megütközést akkoriban, még úgy sem, hogy a gyereket úgy engedték aztán haza az anyjával együtt a kórházból, hogy elmulasztották a kísérlet során kondicionált érzelmi válaszok kioltását. Vagyis a kis Albert azt a csomagot szépen hazavitte magával az életébe.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Unatkozom
Ezek a legkedveltebb szexpózok
  • szerző:nuus
  • 2024. 07. 06.
Sport
Mennyit sportoljon egy nő? Kutatás
  • szerző:nuus
  • 2024. 07. 03.