Tudomány

A disznószerű állatok is gyászolnak, és ezt egy 8 éves kisfiú videója bizonyította be

  • Szerző:nuus
  • 2017.12.14 | 10:18

Dante de Kort egy iskolai feladathoz forgatta a videót még januárban. Egy halott galléros pekarit filmezett, aztán megjöttek az élők is.

Illusztráció: Pixabay.com CC0

Az egész azzal kezdődött, hogy még január legelején egy Dante de Kort nevű 8 éves kisfiú Arizonában felfedezett a házuk közelében egy halott galléros pekarit, ami egy disznószerű állat. A srác gyorsan magához vette a szüleitől korábban kapott kameráját és filmezni kezdte a halott állatot meg azt, hogy mi történik vele. A felvett anyag felbecsülhetetlen értékű képsorokat tartalmazott, amit februárban egy regionális tudományos vásáron Mariana Altrichter biológus is látott, aki történetesen épp a pekarikat tanulmányozta.

A videón jól látszott, hogy a pekarik 10 napon át meglátogatták halott társukat, az élettelen testtel aludtak, ráröfögtek, megpróbálták felemelni és elvinni, majd amikor a tetem köré gyűltek a prérifarkasok, azokat is elkergették. A biológus a csodálat hangján szólt a kisfiú videójáról, hogy az mennyire fontos bizonyíték arra, hogy akárcsak jó pár állat, mint a főemlősök, az elefántok, a delfinek, vagy néhány madár, mint a hollók, úgy a pekarik is meggyászolják elhullott társukat. A bilológus december elején cikket is írt a videó kapcsán a pekarik gyászáról. A legerősebb bizonyíték a fájdalomra és a gyászra az volt szerinte, hogy a pekarik a halott társuk mellett aludtak.

A legtöbben azt mondják rájuk, hogy csak állatok, de többek annál. Okosak, és képesek mindenféle érzelmi reakcióra, így a gyász kifejezésére is,

mondta a videót készítő kisfiú, aki azt is reméli, hogy nem marad ki a pekarik további tanulmányozásából sem, ha már ilyen fontos bizonyítékot filmezett le. A videó egyébként nem került nyilvánosságra, de hasonló jelenetek láthatók benne, mint ami az elefántok gyászmunkájáról is készült.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló