Tudomány

A disznószerű állatok is gyászolnak, és ezt egy 8 éves kisfiú videója bizonyította be

  • Szerző:nuus
  • 2017.12.14 | 10:18

Dante de Kort egy iskolai feladathoz forgatta a videót még januárban. Egy halott galléros pekarit filmezett, aztán megjöttek az élők is.

Illusztráció: Pixabay.com CC0

Az egész azzal kezdődött, hogy még január legelején egy Dante de Kort nevű 8 éves kisfiú Arizonában felfedezett a házuk közelében egy halott galléros pekarit, ami egy disznószerű állat. A srác gyorsan magához vette a szüleitől korábban kapott kameráját és filmezni kezdte a halott állatot meg azt, hogy mi történik vele. A felvett anyag felbecsülhetetlen értékű képsorokat tartalmazott, amit februárban egy regionális tudományos vásáron Mariana Altrichter biológus is látott, aki történetesen épp a pekarikat tanulmányozta.

A videón jól látszott, hogy a pekarik 10 napon át meglátogatták halott társukat, az élettelen testtel aludtak, ráröfögtek, megpróbálták felemelni és elvinni, majd amikor a tetem köré gyűltek a prérifarkasok, azokat is elkergették. A biológus a csodálat hangján szólt a kisfiú videójáról, hogy az mennyire fontos bizonyíték arra, hogy akárcsak jó pár állat, mint a főemlősök, az elefántok, a delfinek, vagy néhány madár, mint a hollók, úgy a pekarik is meggyászolják elhullott társukat. A bilológus december elején cikket is írt a videó kapcsán a pekarik gyászáról. A legerősebb bizonyíték a fájdalomra és a gyászra az volt szerinte, hogy a pekarik a halott társuk mellett aludtak.

A legtöbben azt mondják rájuk, hogy csak állatok, de többek annál. Okosak, és képesek mindenféle érzelmi reakcióra, így a gyász kifejezésére is,

mondta a videót készítő kisfiú, aki azt is reméli, hogy nem marad ki a pekarik további tanulmányozásából sem, ha már ilyen fontos bizonyítékot filmezett le. A videó egyébként nem került nyilvánosságra, de hasonló jelenetek láthatók benne, mint ami az elefántok gyászmunkájáról is készült.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló