TV

Nincs többé legjobb női alakítás, az MTV gendersemlegessé tette a díjait

  • Szerző:nuus
  • 2017.05.08 | 07:21

Mindegy, hogy férfi vagy nő alakít jobban a vasárnap esti díjátadón.

Május 7-én tartják az MTV Movie & TV Awards (korábban csak MTV Movie Awards) díjátadóját, mely esemény számára az idei év rengeteg változást hozott. Ezek közül az egyik nyilvánvaló – már ami a névválasztást illeti: azaz hogy innentől a tévés elismerések is beszámítanak. A nemeket külön listázó kategóriák viszont megszűnnek, tehát a Legjobb Női és Férfi Előadó helyett ezek után a Legjobb Komikus, Filmszínész és Főgonosz kapja a díjat.

Az újítások kapcsán a csatorna menedzsere, aki a VH1 és a Logo képviseletét is ellátja, ezt nyilatkozta:

Egy jó alakítás az egy jó alakítás, attól függetlenül, hogy férfi vagy nő adta elő. Kulturális jelentősége van. A nézők véleményét tükrözi; és ha a kultúrát egészében nézzük, láthatjuk, hogy tavaly már egy nő is indult az amerikai elnöki posztért, egy férfi ellen. Úgy érezzük, mostanra avult el a régi kategória-rendszer.

 

Abban egyet is lehet érteni Amy Doyle véleményével, hogy egy alakítás nagysága nem nemfüggő, és a külön kategóriák csak Hollywood szexizmusa miatt álltak fenn. Azt láttuk sokáig, hogy a legjobb színésznőnek járó Oscart egy túlnyomó részt fehér bőrű, és főleg férfiakból álló testület ítélte meg, ízlése szerint. Az utóbbi években viszont az a tendencia, hogy nem nagyon nominálnak hölgyeket díjakra. Azaz a rendezőktől a forgatókönyvírókon át az operatőrökig szinte kizárólag férfiakat jelölnek. Tehát ha nincsen külön női kategória, akkor az Akadémia tagjai nem törik magukat, hogy egyáltalán megemlítsék a női filmeseket.

Az MTV-nél némileg más a helyzet: jóval szabadabban kezelhetik a kategóriákat. Itt egy producer-közösség vitatja meg a kiválasztandó művészeket, nem pedig egy kontrolállatlanabb szavazó testület. A kedvenceket utána a közönségszavazatok alapján jutalmazzák. Egy ilyen felállásban jóval könnyebb egyenlően elosztani a nemek arányát, legalább a jelöltek szintjén.

 

Például a Legjobb Filmszínész elismerésért három-három férfi és nő mérkőzik meg, míg a Legjobb Tévés Színészért már csak két úr és négy (micsoda aránytalanság!) nő küzd. Bár azoknál a kategóriáknál, amelyek eddig is gendersemlegesek voltak, az MTV nyugodtan vádolható lusta szexizmussal. Például a Komikus esetében egyszem komika száll ringbe öt férfival. Pedig a csajok is tudnak ám humorosak lenni, véli a The Mary Sue, még akár Seth MacFarlane-nél is viccesebbek.

Itt a vasárnapi díjátadó egyik kedvcsináló videója, természetesen férfi és nő műsorvezető párossal:

 


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló