Sorozatok

Rég láttunk már tévében annyira erős sorozatot, mint a This is Us

  • Szerző:nuus
  • 2017.03.01 | 18:33

Ha még nem nézed, akkor megpróbálunk rábeszélni, hogy te is lásd a csodát, amit egyébként életnek hívunk. Erről szól ugyanis a sorozat. Igyekszünk nagyon spoilermentesek lenni.

Amerika kedvenc új tévésorozata, a This is Us, amelyik már világszerte elkezdte nézőhódító hadjáratát, még tavaly szeptemberben kezdődött, és két hét múlva ér véget. Mármint az első évad, mert lesz második is (januárban berendelték), sőt, szerintünk jó pár évig velünk marad a sorozat, amennyiben tartani bírja azt a kivételesen magas színvonalat, amit a nyitórésszel belőtt az alkotó, Dan Fogelman.

THIS IS US – Official Trailer – NBC Fall Shows 2016

The story of different people born on the same day. Follow us on Twitter: www.twitter.com/A2Z_TV

Az alábbiakban spoilermentesen megpróbálunk rábeszélni benneteket arra, hogy miért nézzétek ti is ezt a minden ízében rendkívül különleges családregényt, amit ha megismersz, azonnal szerelmes leszel az életedbe, annak minden örömével és bánatával együtt. Ha pedig már az voltál eddig is, akkor soha jobb megerősítést, mint a This Is Us.

Érv 1: a pilot

2016. szeptember 20-án, amikor az NBC leadta a Rólunk szól első részét, az akkorát robbant, amihez fogható már nagyon régen nem volt a televízióban (ha volt egyáltalán). Nem is a közel 11 millió néző miatt, akik aznap éppen ezt a sorozatot választották a többi helyett, hanem a pilot minősége miatt.

Egy pilot azért kiemelten fontos, mert sok esetben ezen áll vagy bukik egy sorozat sorsa. Lehet bármilyen erős is a folytatás, ha a nyitórész nem nyűgözi le a nézőket, nem fogják folytatni. A pilotnak – elnézést, de ezt nem lehet szebben mondani – egyszerűen oda kell baszni. És nem azzal (vagy nem csak azzal), hogy a végére teszünk egy fordulatot, amitől jojózó szemekkel várjuk a jövő heti folytatást.

Egy pilot akkor jó, ha vázolja az alapszitut, minden fontosabb szereplőt bemutat, a történet szintjén pedig amennyire csak lehet, kerek egész.

Nagyon sok jó pilot született már, de annyira erős, mint a This Is Us első része, hát olyan még nem nagyon. Nehéz spoilermentesen írni róla, mert a meglepetésfaktorra épít, egy hatalmas poénnal a végén, amitől olyan boldog lesz az ember, hogy taknya-nyála összefolyik a méretes katarzistól. Ez az első rész attól jó, hogy ha nem lenne folytatása, vagy nem néznénk tovább valamilyen okból kifolyólag, akkor is megállná a helyét, önállóan, egymagában. Úgy tökéletes, ahogy van. Szeretnivalóan az, ahogy a sorozat többi része is.

Reaction GIF - Find & Share on GIPHY

Érv 2: az alkotó

Őt úgy hívják, hogy Dan Fogelman.

PASADENA, CA - JANUARY 18: Creator/Executive producer Dan Fogelman of the television show 'This Is Us' speaks onstage during the NBCUniversal portion of the 2017 Winter Television Critics Association Press Tour at the Langham Hotel on January 18, 2017 in Pasadena, California. (Photo by Frederick M. Brown/Getty Images)
Dan Fogelman. Fotó: Frederick M. Brown/Getty Images.

Fogelman producer és forgatókönyvíró, de már filmet is rendezett, a Danny Collins című zenés vígjátékot Al Pacino-val a főszerepben. Legismertebb mozis munkái a Volt, a Verdák két része és az Őrült, dilis szerelem voltak, ezeket írta, illetve az Én, Earl és a csaj, aki meg fog halni, aminek pedig a producere volt.

Fogelman a tévében eleinte sitcomokban utazott, de ezek mérsékelt sikert arattak. Egyet viszont érdemes kiemelni közülük, mert akárcsak a Rólunk szólnak, úgy annak se nagyon akad párja. A Galavant egy abszurd musical-paródia, amiről éppúgy eszünkbe juthatnak a klasszikus pikareszkek (lásd Robin Hood), mint a Monty Python Gyalog-galoppja. Az átlagnéző számára talán túl szofisztikált volt a sorozat humora, ezért két évad után kaszát is kapott. Kár érte.

Galavant – “A New Season!” Opening Song

The first song of Galavant Season 2! We won’t be reprisin’ the tune from last season, but we’ve got plenty of other catchy music! Subscribe: http://goo.gl/mo7HqT

Fogelman ezután összegezhette a tapasztalatait, és arra juthatott, hogy talán nem a sitcom az ő útja, mert tavaly aztán két új sorozattal is előállt, és szakítva a korábbi tendenciával, ezúttal mindkettő dráma lett. Egyik a Pitch című baseball-sztori, a másik pedig a This Is Us. Mindkettő sikert is aratott.

Fogelman 3 dolgot tud nagyon.

Pár ecsetvonással átélhető, érdekes, hús-vér karaktert építeni. Úgy tud érzelmes (csúnya szóval: cuki) lenni, hogy sosem lépi át az érzelgősség határvonalát. Tökéletesen keveri a mély drámát a szellemességgel, mert az élet is ilyen: a legnagyobb tragédiában meglátja a humort, és fordítva is, a komédia mélyén a fájdalmat.

A Rólunk szól ettől a három dologtól lesz a lehető legjobb értelemben emberi és életszerű. Ami, valljuk be, egy amerikai produkció esetében, ami nem független film, nagyon ritka.

Érv 3: a színészek

PASADENA, CA - JANUARY 18: (L-R, Back Row) Actors Chris Sullivan, Susan Kelechi Watson, Ron Cephas Jones, (l-r, front row) actors Milo Ventimiglia and Mandy Moore, creator/executive producer Dan Fogelman, actors Sterling K. Brown, Chrissy Metz and Justin Hartley of the television show 'This Is Us' speak onstage during the NBCUniversal portion of the 2017 Winter Television Critics Association Press Tour at the Langham Hotel on January 18, 2017 in Pasadena, California. (Photo by Frederick M. Brown/Getty Images)
Dan Fogelman és a Rólunk szól első évadának főszereplői. Fotó: Frederick M. Brown/Getty Images.

Mindig nagyon sok múlik a szerepekre kiválasztott színészeken, a Rólunk szól esetében pedig, ha akarunk se tudunk belekötni egyikükbe sem. Szinte tanítani való a sorozat castingja, az összes színész nagyon a helyén van, az utolsó kis szereplőtől a fő karakterekig mindenki benne él a figurában, teljesen átlényegül. De ezeket a hibátlanul megírt szerepeket imádnivaló lehet eljátszani is, nemcsak nézni élvezetes őket. Látszik a színészeken, hogy ez a sorozat és benne a karakterük, számukra is más, mint amikkel eddig dolguk akadt.

Érv 4: a sorozat zenéje

Alexi Murdoch – Someday Soon

Lyrics I love my father and I love him well I hope to see him someday soon I love my father and I love him well I hope to see him someday soon ‘Cause where I live it gets dark at night The kind of dark heats up the night

Nagyon sok múlik azon is egy film vagy egy sorozat esetében, hogy milyen zenék festik alá a képeket és a történéseket. A Rólunk szól zenei szerkesztői, minden túlzás nélkül, zseniális munkát végeztek. Mind stílus, mind korszak tekintetében nagyot merítettek, rendkívül változatosan találták meg a dalokat, melyek nemcsak a hangulatot erősítik, hanem hozzá is adnak a látottakhoz, és továbbgörgetik a nézőben a sorozat ébresztette gondolatokat. Nem beszélve arról, hogy hosszú időn át emlékezetesek is maradnak a dalok, mint Labi Siffre Watch Me című száma az első részből, amit ha először a sorozat képeivel együtt lát az ember, utána már nem nagyon tud úgy meghallgatni, hogy túl ne csorduljon a szívében a boldogság (igen, a már emlegetett katarzis alatt szól) és el ne fussa a szemét a jóleső könnyfüggöny.

Labi Siffre – Watch Me

Download: http://v.blnk.fr/A14scrP7h Don’t forget to subscribe to the official Demon Music Group YouTube channel: http://smarturl.it/DemonMusic Demon Music Group (DMG) is the UK’s largest independent record company; specialising in the creative production and marketing of CDs, Digital Music and music DVDs. Check out our official website: http://www.demonmusicgroup.co.uk +1 on Google plus: https://plus.google.com/u/0/b/1058663…

Érv 5: a színvonal

A This Is Us első évada 18 részes. 18-szor 45 perc. Az rengeteg. Még a legjobb sorozatok sem tudnak helyt állni ennyi részen át, ezért akármilyen jó is a tartalom, időnként mégis becsúszik egy-egy gyengébb epizód. Egy egész évad alatt több is. A This Is Us azonban ebben is kivételes.

Az ember megnézi az első részt, lenyűgöződik és elalél a katarzistól… majd a rossz tapasztalatok vagy a bizalmatlanság miatt eltöpreng rajta, hogy ami ennyire jó, az képes-e ennyire jó is maradni ilyen sok részen át? És esetleg nem meri ezért továbbnézni. A pilot úgyis kerek. Most miért rontsa el? De csak szólunk: semmit nem ront el az, aki továbbnézi, mert

Dan Fogelman minden bizonnyal egy zseni, és a This Is Us első évadában egyszerűen képtelen volt hibázni.

Az első részben beállított lécet minden egyes újabb epizódban simán megugorja, a színvonal végig a nagyon magas régióban marad. Fogelman következetesen őszinte, bátor és nyíltszívű marad az első képkockától az utolsóig. Mer érzelmes lenni, tragédia közben felnevetni, merész és kényelmetlen kérdéseket feltenni, boncolgatni, megválaszolni. Mer a manapság teljes joggal kárhoztatott politikai korrektség ellenében cselekedni. Mert Dan Fogelman nem fél az élettől, hanem nagyon szereti azt, és ezt meg is meri nekünk mutatni, sőt minket is ugyanerre bíztat. Hogy szeressünk élni. Ezért működik tökéletesen és ezért a(z egyik) legjobb tévésorozat a Rólunk szól (This is Us). Mert tényleg rólunk szól. Érzelmesen, szellemesen, őszintén és kendőzetlenül.

Forrás: wikipedia
Forrás: wikipedia


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló