Sorozatok

Mi volt túlzás a Csernobil-sorozatban a szakértő szerint?

  • Szerző:b
  • 2019.06.04 | 15:42
  • trendindex: 4

A CBS News egy Csernobil-szakértőt kérdezett arról, hogy milyen drámai túlzásokat láthattunk az HBO szupersikeres Csernobil-sorozatában.

Adam Higginbotham, a „Midnight in Chernobyl: The Untold Story of the World’s Greatest Nuclear Disaster” (Éjfél Csernobilban: A világ legnagyobb nukleáris katasztrófájának titkos története) című könyv szerzője, neves Csernobil-szakértő a CBS műsorában beszélt arról, mi az, ami látható túlzás a filmben a tragikus valósághoz képest.

Reflektált arra, hogy a sorozat abszolút dokumentumhű: a jelenet például, amikor a munkások a tetőről takarítják le a radioaktív hulladékokat 90 másodperc alatt, akár korabeli felvétel is lehetne, annyira pontos. Ugyanígy a többi karakter és történés is.

Megemlíti ugyanakkor, hogy Ulana Khomyuk (Emily Watson) kitalált karakter története érdekes. Az HBO arra hivatkozik, hogy az ő személye a kritikus, kétkedő, igazságra éhes tudományos világ szimbóluma, de Higginbotham szerint a valóságban nem volt arra szükség, hiszen az egész tudományos szcénát kezdettől felháborította az, ami Csernobilban történik. A robbanás után mindenki tudta, mi a baj, hol a hiba, de tehetetlenek voltak az ügyet eltusolni próbáló rendszerrel szemben.

Érdekességként a szakember azt is megemlíti, hogy ő ugyan 2016-ban járt a zónában, de azóta olyan turizmus ütötte fel ott a fejét, hogy takarítani kell utánuk a szemetet…


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló