Sorozatok

És az megvolt, hogy a Monty Python miatt hívjuk spamnek a levélszemetet?

  • Szerző:nuus
  • 2017.07.07 | 08:43

Elgondolkodtatok valaha azon, hogy miért lett spam a levélszemét neve? Utóbbi angolul hivatalosan junk mail, akkor mégis miért a spam kifejezés terjedt el?

Forrás: youtube.com

Az angol társulat a mai napig meghatározza azt, amit tévés humornak, angol humornak vagy egyáltalán komédiának gondolunk. Olyan örök érvényű alkotásokkal gyarapították a filmművészetet, mint Az élet értelme, a Brian élete és persze a Gyalogkakukk –  és akkor a tévéműsorukról még nem is beszéltünk. Hanem sok más mellett egy olyan dolog is a nevükhöz fűződik, amivel mondhatni több milliárd ember találkozik nap mint nap.

Jogosan merül fel a kérdés az emberben, miért nevezzük a kéretlen leveleket, elektronikus reklámokat spamnek. Miért éppen azt mondjuk valakira, hogy telespameli a postafiókunkat? Most kiderült, hogy ezért (is) az angol társulat a felelős!

A Flying Circus egyik szkeccsében a kalapos fickó feleségével beül a kis kávézóba, ahol egy csapat viking étkezik éppen. A reggeli felől érdeklődnek, amire azt a választ kapják, hogy van tojás, sonka, kolbász és spam, illetve ezek kábé 35 variációja. Az asszonyka kikéri magának, mert ő utálja a spam-et, amire a jelenlévő vikingek élénk spamelésbe kezdenek. Mint oly sok más Monty Python humor, ez is lefordíthatatlanul értelmezhetetlen nekünk magyaroknak.

Mindenesetre több verzió is létezhet a szó és a szkeccs magyarázatára. Biztos, hogy volt és van egy SPAM (SPiced pork and hAM) nevezetű angol konzerv forgalomban, ami kétes elismertséget gyűjtött magának.

Viszont már a nyolcvanas-kilencvenes évekből van nyoma az első spameleős próbálkozásoknak! Mint például az első MUD (multi-user dungeon) közösségekben. Az ősi netes social networken több ember is kommunikálhatott egymással a virtuális térben: írásban.

Az első trollok persze ebben a fantasy világban felbukkantak már, programot írtak arra, hogy elöntsék blabla szöveggel a kipécézet kommunikációs chatfolyamokat. S bizony sok esetben ez a blabla szöveg nem állt másból, mint: SPAMSPAMSPAMSPAMSPAM, s így tovább a végtelenségig. Nagy esély van rá, hogy az idegesítő őstrollok a Monty Python dal szövegéből inspirálódtak, mert többször a pontos dalszöveg ismétlődött kábé egymilliószor.

És miért? A szkeccs nehezen feldolgozható humorát az adja, hogy a vikingek által idegfeszítően, de annál lelkesebben ismételgetett dalszövege olyan ételt akart rátukmálni a vendégekre, amit ők nem akartak.

Mindenesetre a gondolatrendőrség nem csapott le, és a szó idővel mindenhol elterjedt. A szkeccsben említett konzerv gyártója, a Hormel ugyan megpróbált kiperelni a tech-cégekből a névhasználatért némi pénzt (lásd Spam Arrest, Spam Buster és Spam Cube), de az igazsághoz hozzátartozik, hogy az ő humorérzékük is a helyén volt azért.

Bőkezűen támogatták és szponzorálták a Monty Python musical darabját, a Spamalotot!

Forrás: youtube.com


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Külföld
Meghalt Derrick felügyelő társa
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 25.