Sorozatok

Igaz vagy hamis: 10 történelmi esemény a Netflix-féle Koronában és a valóságban

  • Szerző:b
  • 2020.11.28 | 09:18
  • trendindex: 2

A Netflix grandiózus sorozatának, a Korona negyedik évadának történelmi eseményei jobbára szó szerint ugyanígy történtek a valóságban. Néhol azért persze van pár képernyőre illő túlzás...

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

The Crown (@thecrownnetflix) által megosztott bejegyzés

1. Lajos Ferenc battenbergi herceg (Lord Mountbatten) halála

IGAZ

Lajos Ferenc az írországi Mullaghmore mellett vakációzott, amikor az IRA távirányítású bombája felrobbantotta a hajóját. A merénylet során életét vesztette Lajos Ferenc herceg; illetve unokája, Nicholas Knatchbull, valamint a tizenöt éves Paul Maxwell, a személyzet tagja is. A valóságban a herceg a kórházban hunyt el, a Koronában a helyszínen.

2. A betolakodó, aki elbeszélgetett a királynővel

RÉSZBEN IGAZ

A Michaeel Fagan nevű Thatcher-kritikus betörő valóban kétszer is bejutott a Palotába, de természetesen hosszú, komplex politikai diskurzus nem volt közte és II. Erzsébet között.

3. II. Erzsébet szellemi fogyatékos unokatestvérei, akiket évekig rejtegettek

IGAZ

Erről bővebben is írtunk itt, sajnos igaz a szomorú történet.

4. Diana és Károly találkozása

RÉSZBEN IGAZ

Az igaz, hogy Károly úgy találkozott a 16 éves Dianával, hogy a nővérének, Sarah Spencernek udvarolt, viszont az biztos, hogy Lady Di nem volt lengén öltözve, fajelmezben.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

The Crown (@thecrownnetflix) által megosztott bejegyzés

5. A Balmoral-teszt

IGAZ

Igen, a királyi család valóban közös hétvégére hívta azokat, akik így vagy úgy közel kerültek a családhoz. Ezen Diana parádésan átment, Margaret Thatcher azonban csúnyán megbukott.

6. Diana és Camilla bizarr közös ebédje

IGAZ

Camilla valóban ebédre hívta Dianát, és ez volt az a találkozó, ahol Diana számára leesett a tantusz, hogy Camilla “nem csak egy régi barát”. Az azonban vitás kérdés, hogy az esküvő előtt vagy a házasság utolsó hónapjaiban került-e sor a találkozóra.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

The Royal Family (@theroyalfamily) által megosztott bejegyzés

7. Margit hercegnő megpróbálta lefújni Károlyék esküvőjét

HAMIS

Bár Margit maga is azért lett boldogtalan, mert nem mehetett feleségül elvált szerelméhez, a wales-i herceg életébe nem ásta bele magát ilyen mélységben, ez a rész fikció.

8. Diana előadása az Operaház fantomjából

HAMIS

Diana valóban óriási rajongója volt a musicalnek és szívesen énekelt és táncolt otthon szabadidejében, amit Károly tényleg ostoba, gyerekes szokásnak tartott a hercegné későbbi elbeszélései szerint. Viszont nem adott elő és vett fel egy komplett részletet az Operaház fantomjából, ez teljes fikció.

9. II. Erzsébet és Margaret Thatcher viharos kapcsolata

IGAZ

Az uralkodó és a legendás miniszterelnök kapcsolata valóban viharos volt teljességgel eltérő hátterüknek köszönhetően, viszont Erzsébet tisztelte Thatchert ennek ellenére, és távozás után valóban kitüntetésben részesítette.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

The Crown (@thecrownnetflix) által megosztott bejegyzés

10. Diana 1989-es magányos útja New Yorkba

IGAZ

Igen, pont így történt, és itt – a Harlemi Kórházban tett látogatás után – lett Diana a jótékonyság hercegnője, a Szívek királynéja, tehát ez egy valóban megtörtént út volt.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló