Érdekes

Így rejtegették évtizedekig II. Erzsébet szellemi fogyatékos unokatestvéreit, és a lappangó genetikai betegséget

  • Szerző:b
  • 2020.11.18 | 11:48

Kevesen tudják, de a brit királyi családnak bizony egy olyan ága is van, ahol tömegével fordul elő a szellemi fogyatékosság. A Korona című Netflix-sorozat frissen kijött negyedik évada erre a sötét titokra is rávilágít.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Princess Margaret (@princessmargaretdiaries) által megosztott bejegyzés

II. Erzsébet szellemi fogyatékos unokatestvéreiről csak az anyakirályné tudott

A negyedik évad nyolcadik epizódjában Erzsébet királynő mellőzött húga válságot él át, amikor párkapcsolati próbálkozásai sorra zátonyra futnak, ráadásul korábbi címeiről és felelősségeiről is le kell mondania, ahogy Edward herceg nagykorúvá érik, és elé kerül az öröklési sorban.

A depressziós hercegnő hosszas vonakodás után pszichológushoz megy, ahol szembesül a ténnyel: anyja révén olyan unokatestvérei vannak, akik egy elmegyógyintézetben élnek bezárva, a családtól teljesen elszigetelve, a világ felé pedig halálhírüket keltették még évtizedekkel ezelőtt. Nerissa és Katherine Bowes-Lyon azonban nagyon is éltek, sőt, Katherine csak 2014-ben hunyt el. Nem tudtak beszélni, de a családtagokat felismerték fotókon. A királyi család soha egy centet nem fizetett utánuk, azt az évi 125 fontot – nagyjából 50 ezer forintot – leszámítva, amibe TB alapú ellátásuk került.

public domain

Ha kiderül, hogy a Korona retardált vérhez kötődik, nekik annyi?

Mikor aztán anyakirálynét, Elizabeth Bowes-Lyont kérdőre vonja a feldúlt hercegnő, az az örökösödési elvre és a tiszta genetikára hivatkozik: már így is elég nehéz lenyomni az alattvalók torkán, hogy pusztán születési elv alapján különleges előjogok illetik meg a királyi család tagjait, ám ha kiderül, hogy terheltség is keveredett a vérvonalba, a Korona eláshatja magát, a mítosz – és ezzel együtt az ő pozíciójuk – romba dől.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Princess Margaret (@princessmargaretdiaries) által megosztott bejegyzés

Később aztán világossá válik, hogy Elizabeth Bowes-Lyon öccse, John Bowes-Lyon a felesége révén hozta be a szégyellt és titkolt genetikai hibát: Fenella (született Hepburn-Stuart-Forbes-Trefusis-lány) húgának szintén volt hét gyereke, akik közül három ugyanabban az elmegyógyintézetben élt, ahol Erzsébet és Margit unokatestvérei, és gondozási díjukat szintén a királyi család fizette.

Nincs vérségi kapcsolat az uralkodó és a sérült testvérek között, mégis eltüntették őket

Később szakemberek egy csoportja megállapította, hogy Fenella ágán olyan ritka genetikai betegség öröklődött, amelynek következtében a kisfiúk korán meghaltak, a lányok pedig szellemi fogyatékosak lettek. Mivel a királynő és utódjai vérségi kapcsolatban nem álltak a Hepburn-Stuart-Forbes-Trefusisokkal, ők csupán házasság útján kerültek a képbe: Margit hamar rájön, hogy az anyakirálynő aggodalma a vérvonal tisztaságával kapcsolatban teljesen abszurd: egyszerűen megbocsáthatatlan bűnnek tartja, hogy a beteg unokatestvérek méltatlan körülmények között tengődnek, noha maguk is királyi sarjak.

A Korona eddigi négy évada egyébként jól bemutatja, hogy a királyi család tagjainak mozgástere igen szűk: nemhogy a rokonságé, de magáé az uralkodóé is. A szokásjog, a törvény és a hagyományok mind kötik őket (még azt sem maga a királynő dönti el, ki legyen a személyi titkára), hiszen a legfontosabb az, hogy éterinek, tisztának és mindenhatónak tűnjenek, és ne a hús-vér, gyarló ember benyomását keltsék.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Színház
Kirúgják Udvaros Dorottyát?
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 09.