Egészség

Karsai Dánielnek egyre rosszabb az állapota – már beszélni is alig tud

  • Szerző:nuus
  • 2024.04.14 | 18:20

Karsai Dániel, az alkotmányjogász, aki egy ritka bénulásos betegséggel küzd és az eutanázia legalizálásáért harcol, egy videót tett közzé a mesterséges táplálásáról.

A felvételen látható, hogy Karsai Dániel, aki ágyhoz kötött és mozgásképtelen, már nem tud önállóan enni, és a nyelés is nehézséget okoz számára.

Karsai Dániel

 

Ahogy várható volt, a betegség természetéből adódóan, az állapota egyre csak romlik. Jelenleg gyomorszondán keresztül kap táplálékot. A beszéde is egyre nehezebbé válik, szavait már csak nehezen lehet megérteni.

Karsai az amiotrófiás laterálszklerózis (ALS) nevű betegségben szenved, amelyet a közismert fizikus, Stephen Hawking is megélt. Ez a kór az izomműködést irányító idegsejtek pusztulását eredményezi, de nem befolyásolja a mentális funkciókat, így a betegek teljes bénulásukat éber tudatállapotban élik meg. Az alkotmányjogász úgy véli, hogy az ALS megalázó betegség, melynek végső szakaszában a betegek vegetatív állapotban élnek, minden tudatos aktivitás és kommunikációs képesség nélkül.

Magyarországon 1998 óta ismerik el a passzív eutanáziát. Az aktív eutanázia bármely formája azonban nem engedélyezett, vagyis a gyógyíthatatlan betegek csak bizonyos feltételek mellett rendelkezhetnek az ellátásuk visszautasításának jogával.

 


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Tech
Már fizetni kell a Google Chromért is
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 23.