Unatkozom

Megdöbbentő! Elefántot fogtak ki az óceánból

  • Szerző:nuus
  • 2017.07.13 | 19:33

Az elefántok amúgy jó úszók, de nem ennyire. Az állatot a Sri Lanka-i haditengerészet mentette ki.

Szokatlan jelenséget szúrt ki a haditengerészet egy járőrhajója a nyílt vízen, Sri Lanka partjaitól közel 16 kilométerre, Kokkilai város magasságában: meglepetésükre egy elefánt sodródott az óceánban. Bár a vastagbőrű emlősök jó úszók, az állat valószínűleg nem így tervezte az utat, a szakemberek szerint egy part menti áramlat kapta el és sodorta ki a nyílt vízre, ahol közbeavatkozás nélkül már nem sokáig húzta volna – számolt be az elefántmentési akcióról a The Guardian.

A járőr riasztására gyorsan a helyszínre érkeztek a helyi vadvédelmi egységek és egy nagyobb haditengerészeti hajó, és 12 órás megfeszített munkával sikerült az állatot hevederek segítségével biztonságosan rögzíteni és a szárazföldre vontatni, ahol szabadon engedték.  

Avinash Krishnan, az A Rocha állatvédelmi csoport szakértője szerint bár

nagyon jó úszók, és az se szokatlan, hogy a parttól több mint 15 kilométerre úszó elefánttal találkozhatunk, azért a beavatkozás valószínűleg nem volt felesleges. Nem tudnak így hosszú távokat megtenni, mert ezzel nagyon sok energiát égetnek. És bár vastag a bőrük, mégis érzékeny: ha túl hosszan ázik a sós vízben, csúnyán felmaródhat

Az állat ormányát a magasba tartva próbált levegőhöz jutni, amikor a járőrök kiszúrták, és ebben segítségére volt különleges, az emlősök közt egyedülálló felépítésű tüdeje is, amely a víz alatti és víz feletti nyomáskülönbség-változást is jól tudja kezelni. Nyilván nem véletlen: az elefántok genetikailag ugyanis távoli rokonai a különleges tengeri emlősöknek, a tengeri teheneknek.  


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Sport
Európa bajnok lett Érdi Mária
  • szerző:nuus
  • 2024. 02. 23.