Állatvilág

Pörköltet főznek a vadászok a védett hódokból Tiszaalpáron

  • Szerző:nuus
  • 2023.01.26 | 13:18

Sőt, most már bárki lőhet arrafelé hódot, ha az engedéllyel rendelkező vadászok egyike jelen van.

A Bács-Kiskun megyében a Szikrai Holt-Tisza Alpári Holtágában és a lakiteleki Tőzegbányánál is átalakítják környezetüket az egy évszázad után visszatelepített hódok. A fiatalabb fákat kidöntik, az idősebbek kérgét megrágják, emiatt a fák kipusztulhatnak. A megrágott fák zavarják a hobbihorgászokat is – írja az nlc. A számos helyen megfigyelhető,

csirkehálóval körbetekert törzsű fákat persze nem képes megrágni

a hód, igaz, ezt a munkát elvégezve a mészárlásukra sem lehetne engedélyt szerezni. A tiszaalpári önkormányzat mindenesetre kérelmet nyújtott be a hódok gyérítésére. Meg is kapták az engedélyt 10 hód kilövésére a Kiskunsági Nemzeti Parktól. Popper Zsolt helyi halőr és vadász a lehetséges tízből már négy hódot kilőtt.

Büszke vagyok arra, hogy én vagyok az első a vármegyében,

aki hivatalos úton lőhettem ki hódot – mondta. Tiszaalpáron az először kilőtt hódból pörköltet készítettek, ezt maga a polgármester, Vancsura István javasolta, aki maga is vadász. Azt mondta, az elejtett hódokat a helyi vadászegyesület főzze meg, és aki akarja, megkóstolhatja a hódpörköltet.

A vadászegyesület tagjai kérelemmel fordultak az elnökhöz,

hogy ne csak a vadászmester, a két hivatásos vadász és a halőr lőhessen hódot, hanem az is, aki akar. Az elnök ezt engedélyezte is, vagyis bárki lőhet hódot, de csak akkor, ha a négy vadász közül valamelyik jelen van. Bóday Pál állatvédő aktivista, a Kápolnai Macskaárvaház Alapítvány kuratóriumi elnöke szerint „Az, hogy a hód nem teljesen természetes része a természeti állapotoknak, nem gondolom, hogy indok arra, hogy irtsuk.”

„Ha belegondolunk abba, hogy mennyi fát irtunk ki,

és mondjuk az illegális fakitermelés, egy elhibázott tűzifarendelet vagy bármilyen emberi tevékenység miatt mennyi fát irtunk ki, akkor az arányok vonatkozásában azt gondolom, eltörpül mindenfajta hódveszély” – vélekedett Bóday Pál. Hozzátette: a vizes élőhelyek esetében a hódvár és -gát megtartja a vizet. „Azt mondják, ez árvízveszéllyel jár; nagyon nem jár, mert

az erős árvíz elsodorja a hódgátat, ezt tapasztalhattuk sok helyen.

Amikor viszont aszályos időszak van, és a hódgát kicsit megemeli a vízszintet, annak nagyon komoly előnyei vannak” – mondta az aktivista. A tiszaalpári polgármesternek, Vancsura Istvánnak az alapítvány elnöke a hódok elfogyasztásával összefüggésben azt üzente: „Környezetvédelmi, keresztény, etikai és állatvédelmi szempontból javasolják a vegán étrendet. Nekünk nagyon bevált.”

Úgy gondoljuk, hogy lehet a hódokkal keménykedni,

de inkább saját berkeiben kellene nagyobb rendet tartani. Ez egyszerű barbarizmus – zárta üzenetét Bóday Pál. Hozzátetette: a polgármester mentségére szolgáljon, hogy a társadalom olyan vezetőket nevelt ki, akik a problémát szó szerint kiirtani szeretnék.

Így sétálgat egy magyar városban egy hód


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Érdekes
Tudtad? A gin tonic gyógyszer is
  • szerző:nuus
  • 2024. 02. 29.