Életmód

Ne higgy a bűnbánó szemeknek! A kutyák nem éreznek bűntudatot

  • Szerző:nuus
  • 2024.04.03 | 19:40

Gyakran tulajdonítunk emberi érzelmeket és szándékokat a kutyáknak, de vajon mit mond erről a tudomány? A kutatások szerint a kutyák érzelmi világa bár gazdag, mégsem olyan összetett, mint az embereké.

Fotó: freepik.com

A kutyák gyakran viselkednek úgy, mintha bosszúból cselekednének vagy bűntudatot éreznének, de ezek az emberi érzelmek valójában nem jellemzőek rájuk. A kutya-gazda kapcsolatban a kutyák gyakran hasonlítanak a kisgyermekekhez, és a gazdák hajlamosak emberi érzelmekkel magyarázni kedvencük viselkedését.

A kutyák öt alapvető érzést érezhetnek: örömöt, szomorúságot, félelmet, dühöt és undort, valamint ezek finomabb árnyalatait, mint az izgatottság, szorongás, elégedettség, aggodalom, várakozás, unalom és szeretet. Az érzelmek kialakulásában az emberekhez hasonló hormonok játszanak szerepet, mint a dopamin, az adrenalin, a kortizol vagy az oxitocin.

Azonban a kutyák nem éreznek olyan összetett érzelmeket, mint a szégyen, a bűntudat, a büszkeség, a megvetés vagy az emberi értelemben vett hála. A kutyák viselkedését, mint például a lakásban történő rombolást vagy a szemetes feltúrását, gyakran a büntetéstől való félelem vagy a konfliktuskerülés motiválja, nem pedig a bűntudat.

A kutyák nem képesek bosszút állni vagy sértődöttséget érezni, és nem manipulálnak hisztivel sem. Ezek a viselkedések gyakran a stressz, a félelem, a szorongás vagy a fájdalom miatt alakulnak ki, nem pedig emberi motivációk miatt.

Végül, bár a kutyák nem éreznek hálát emberi értelemben, mégis örömmel tölti el őket, ha gondoskodnak róluk. A kötődés és az öröm jelei, mint a farokcsóválás, nyalogatás, ugrálás, játék odaadása vagy hempergés, mind-mind azt mutatják, hogy a kutyák boldogok és jól érzik magukat a gazdájuk társaságában, ami a legfontosabb egy felelős gazdi számára.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló