Állatvilág

Elképesztő videó: madárra vadászik egy teknős

  • Szerző:nuus
  • 2021.08.24 | 11:18

Ki hinné, hogy egy ártatlan teknős ilyesmire is képes…

A Seychelles-szigeteken élő aldabrai óriásteknős az első ismert példája annak, hogy egy növényevőnek gondolt teknős más állatra vadászik – írja a The Guardian.

A felvétel tavaly júliusban készült a szigetcsoport Fregate szigetén.

Egy nőstény óriásteknős lassan (hogy másként) követ egy fiatal barna noddit (anous stolidus). Rá-rácsap, míg végül sikerül a madár fejét az állkapcsai közé kapnia. A magántulajdonban lévő Fregate-szigetet ökoturizmusra hasznosítják. Nagyjából háromezer óriásteknősnek ad otthont. A Seychelles-szigeteki óriásteknős az Aldabrachelys gigantea fajhoz tartozik,

“általános nézet szerint szigorúan növényevő”.

Justin Gerlach, a Cambridge-i Egyetem Állattani Múzeumának tudósa szerint ez a viselkedés tökéletesen váratlan volt, vadon élő óriásteknősöktől még sose láttak ilyet. Korábban minden teknős növényevő volt, noha alkalmanként megfigyelhető, hogy állattetemet, csontot vagy csigaházat esznek, kalciumtartalmuk miatt. Élőhelyeik nagyszabású helyreállítása után a tengeri madarak visszaköltöztek a szigetre, amelyen most mintegy 265 ezer barna noddi él. Ezek a madarak “teleszórják a talajt leejtett halakkal, fészkeikből hullanak a fiókák”.
A legtöbb helyen a lehetséges zsákmányállatok

túl gyorsak vagy túl ügyesen menekülnek ahhoz,

hogy az óriásteknős elkaphassa őket. A tudósok szerint azonban a felvételen a teknős mozgása azt mutatja, hogy az efféle interakció arrafelé gyakran megesik.
Amikor egy élőhely ökoszisztémáját helyreállítják, a fajok között teljesen váratlan interakciók tűnhetnek fel, amelyek talán gyakoriak voltak a múltban, de a kutatók sosem találkoztak velük korábban. A felvételről világos, hogy

a teknős élvezettel eszi a madárfiókát,

pedig ahhoz képest, hogy a növényevés milyen egyszerű, elég sok gondot okoz neki.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Külföld
Meghalt Derrick felügyelő társa
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 25.
Tech
Már fizetni kell a Google Chromért is
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 23.