Állatvilág

Így segíthetsz a süniken az őszi lombhullás idején!

  • Szerző:nuus
  • 2021.11.08 | 12:18

Az őszi lombhullás idején téli álomra húzódó sünök védelmére figyelmeztetnek az állatvédők.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) hétfői közleménye szerint az óvatlanul elvégzett őszi kerti munkák veszélyeztethetik az emlősöket. A kertek, parkok rendezése során összegereblyézett, ideiglenes levél- és rőzsehalmok ideális búvóhelyet jelentenek a telelésre készülő sün számára.

A sün téli álma akkor kezdődik,

amikor a hőmérséklet tartósan 8 Celsius-fok alá csökken. Fontos, hogy ezeknek a növényi halmoknak az elszállítása az esetleg alájuk költöző sünökre gondolva történjen meg. Ezért nem szabad vasvillával neki esni a halomnak, hanem szerszámnyéllel, hosszabb erős bottal, az alapi részen még óvatosabban, akár kézzel kell átforgatni azt, így győződve meg arról, hogy nincs-e alatta valamilyen állat. Az is segít, ha a halmok elbontása átlátható rétegenként, fentről lefelé haladva történik meg.

A zaj hatására összegömbölyödő sün tüskéire szúródó levéltörmelék

szinte láthatatlanná teszi az állatot, ezért a halom alapi részéhez jutva fontos odafigyelni a gömbölyded formákra. Az összegömbölyödve megemelt állat ugyanis gyakran kigurul a gallyak és levelek közül. Az ilyen rakásokat soha nem szabad felgyújtani helyben, mert a lángok elől a sünök nem tudnak elmenekülni, hiszen

védekezési stratégiájuk az összegömbölyödésre épül.

Január 1-je óta az önkormányzatok már nem engedélyezhetik helyi rendeletben az avarégetést, így ennek törvényi tilalma általánossá válik az egész országban. A felhívás emlékeztet, hogy telelő sün találása esetén lehetőség szerint

vissza kell tenni rá kellő vastagságú rétegben a leveleket és ágakat,

vagy a közelben, bokrok takarásában kell elkészíteni egy ilyen növényi halmot, és ez alá tanácsos visszahelyezni az állatot.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Sport
Djoković beismerte: hazudott
  • szerző:nuus
  • 2022. 01. 12.
Otthon
Két új boltot is nyit az IKEA
  • szerző:nuus
  • 2022. 01. 20.