Érdekes

Halak látogatják, korallok lakják a gyönyörű víz alatti múzeumot

  • Szerző:nuus
  • 2017.01.10 | 06:45

Jason deCaires Taylor évek óta süllyeszt szobrokat a tenger fenekére, hogy aztán birtokba vegye őket az élővilág. Ilyen, amikor az ember és a természet együtt alkot.

A több évtizedes búvár múlttal rendelkező művész 2009 óta pakolja tele a mexikói Cancun közelében lévő Isla Mujeres mellett a tenger fenekét életnagyságú emberszobrokkal, de 2006-ban csinált már egy kisebb ilyen installációt Grenada közelében.

Az alakok fekszenek, ülnek, olvasnak, tévét néznek, vagy csak nagy tömegben ácsorognak a fenéken. A szobrok nagyobb részben teljesen hétköznapi helyzeteket ábrázolnak, de a helyszín miatt így is rendkívül különleges hangulata van a víz alatti múzeumnak nevezett különleges gyűjteménynek. Pláne, hogy nem csak a búvár-szobrászok, de a természet is beszáll a művészeti folyamatba…

Miután a szobrok eltöltöttek egy kis időt a víz alatt, fokozatosan elkezdi birtokba venni őket az élővilág. Moszatok, algák, korallok telepednek meg a felszínükön, és ha lehet, ezzel még zseniálisabbá válik a látvány:

Taylorék persze nem hogy nem bánják, hogy egy idő után elszaporodnak az élőlények a szobrokon, hanem éppen ellenkezőleg, ugyanis pontosan ez a cél. Az egész projekttel a korallzátonyok pusztulására akarják felhívni a figyelmet, ezért lényegében egy alternatív korallzátonyt építenek a vízben. A szobrok anyaga és a felszínük kialakítása is kifejezetten alkalmas a kis tengeri állatok és növények számára a megtelepedésre.

A víz alatti múzeum (Museo Subacuático de Arte) tehát nemes célt is szolgál, de látványosságnak sem utolsó, évente több százezren nézik meg átlátszó aljú hajókról, vagy szervezett búvártúrákon a szoborcsoportot.

És remélhetőleg nemcsak a látványban gyönyörködnek, hanem el is gondolkodnak kicsit. Például az ilyen szobrokon:


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló