Érdekes

A pesszimizmusba TÉNYLEG beleszakadhat a szív

  • Szerző:nuus
  • 2020.01.10 | 12:18

Nem mindegy, hogy a pohár nézőpontunk szerint félig tele, vagy épp félig üres. Az utóbbi opció mellett ugyanis nagyobb az esélyünk arra, hogy szívinfarktus miatt kerülünk idő előtt a sírba – állítják finn tudósok.

Pesszimizmus és a szív

A pesszimizmus és a szív megbetegedései között egészen érdekes kapcsolatokat fedezett fel egy kutatás. Tényleg fontolóra kell vennünk, hogy leszámolunk a negatív érzelmekkel, és elsajátítjuk az optimista életszemlélet fortélyait.

A Paijat-Hame Központi Kórház pszichiátriai osztályának munkatársai tizenegy éven át vizsgálták 3 ezer férfi és nő adatait. Kiderült, hogy azok, akik a leginkább pesszimisták, kétszer nagyobb eséllyel halnak meg szívinfarktusba, mint legkevésbé pesszimista társaik. És bár a pesszimizmus és a szív problémái mutatnak összefüggést, a jelek szerint az optimizmusnak nincs hasonló, mérhető hatása.

„A pesszimizmus jelentős kockázati faktornak tűnik, ha szívbetegségekről van szó, a férfiak és a nők körében egyaránt. Még azután is, hogy a szív- és érrendszeri betegségek klasszikus rizikófaktorait is számításba vesszük, mint amilyen például a túlsúly vagy dohányzás” – mondja a kutatást vezető Dr. Mikko Pankalainen. A szakember szerint mindez azt mutatja, hogy még mindig nagyon keveset tudunk az optimizmus és a testi egészség összefüggéseiről.

A tudósok megállapították, hogy a páciens pesszimizmusra való hajlama könnyedén mérhető, és ez hozzáadható a rizikófaktorokhoz, amelyek valószínűbbé teszik a szívbetegségeket.

Dr. Suzanne Steinbaum, a New York-i Lenox Hill Hospital munkatársa szerint a pillanatnyi pesszimizmus persze nem halálos ítélet: bármikor újraprogramozhatjuk agyunkat, hogy optimistábban, de legalábbis realisztikusan gondolkodjunk. Szívünk egészségéért mindenképp próbálju meg!

Nyitókép: https://pixabay.com/users/geralt-9301/


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló