Érdekes

A ketchup és a hamburger illatát hamarabb felismerik a tinik

  • Szerző:nuus
  • 2018.01.13 | 09:17

Dán tudósok most azt vizsgálták, hogy milyen hatással vannak az egyes szagok a különféle korosztályokra.

Míg a fenti kellemetlen szagok elkerülik a kamasz orrok figyelmét, egészen más a helyzet, ha a gyorsételről és ketchupról van szó: ezt a két illatot a tinédzserek gyorsabban és pontosabban érzékelik, mint az idősebb korosztály – állítják a dán Aarhus University munkatársai. Hasonló a helyzet, ha kólát, ketchupot, kekszet, csokit és gyümölcsös rágót kell azonosítani.

Vannak persze szagok, amelyeknek érzékelése terén nincs jelentős különbség a korcsoportok között: a benzin, a kávé és a hal jellegzetes illata mindenki számára azonnal ismerős. A felnőttek kifinomult szaglással rendelkeznek, ha gyógynövényekről és fűszerekről van szó, és könnyedén felismerik a kenyér és a citrom illatát is.

A szakemberek összesen 172 olyan résztvevő szaglását vizsgálták, akik 12 és 18 év közöttiek voltak, és ezt vetették össze a felnőttek eredményeivel. Kiderült, hogy hétből egy tinédzser nem ismeri fel az izzadtságszagot, míg 10 százalékuk a cigarettafüstöt sem képes azonnal azonosítani. A felnőtteknél ez az arány 92 és 97 százalékos sikert jelent.

Nyitókép: pixabay.com


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
TV
Durva döntést hozott a Netflix
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 03.