Érdekes

A génjeinktől függ, kit találunk szexinek

  • Szerző:nuus
  • 2020.01.15 | 15:48

Kit találunk vonzónak, szexinek? Ha a kérdést egyszerre több embernek tesszük fel ugyanazzal a férfival vagy nővel kapcsolatban, a legkülönfélébb válaszokkal fogunk találkozni. Az ugyanis, hogy kihez vonzódunk, nem elsősorban a másik embertől, hanem tőlünk - a génjeinktől és saját korábbi tapasztalatainktól - függ.

Korábban a szimmetriát hitték a fő szempontnak

A bostoni Massachusetts General Hospital kutatócsoportja ikerkutatás segítségével térképezte fel vonzalmaink mozgatórúgóját. “A hasonló vizsgálódások eddig azt kutatták, hogy milyen jegyeket találunk vonzónak a másik arcán. Az egyik fő felfedezés például az volt, hogy a legtöbb ember a szimmetriához vonzódik. Most azonban úgy tűnik, hogy a kérdés a mi fejünkben dől el, tőlünk függ, mi az, ami izgalmas lesz a számunkra” – mondja a kutatást vezető Laura Germine.

A Current Biology című szaklapban publikált kutatás során 547 egypetéjű ikerpárt és 214 kétpetéjű ikert figyeltek meg közelebbről. A résztvevők 98 férfi és 102 női arcot láttak, és pontozták az arcokat attól függően, hogy mennyire tartották vonzónak őket. A szakemberek az egyéni preferenciák skáláját is felállították, hogy lássák, az egyes résztvevők pontozása mennyiben tér el a teljes csapat átlagos pontrendszerétől.

 

Kiderült, hogy elsősorban a gének döntenek

A kutatás első részében kiderült, hogy ha véletlenszerűen kiválasztottak két résztevőt, a résztevők 48 százalékban egyetértettek abban, hogy a képen mutatott arc vonzó-e, míg az esetek 52 százalékában más véleményen voltak. Ezután arra voltak kíváncsiak a szakemberek, hogy a gének vagy a környezeti tényezők játszanak-e fontosabb szerepet abban, kihez fogunk vonzódni, vagyis mi az oka az 52 százalékos véleménykülönbségnek.

Minden egyes ikerpár preferenciáit összevetették egymással, hogy kiderüljön, mennyire vannak egy hullámhosszon e téren. Ezután megvizsgálták, hogy az egyezések mennyiben térnek el a kétpetéjű ikrek preferenciáitól. Kiderült, hogy az egypetéjű ikrek gyakrabban voltak hasonló véleményen, mint a kétpetéjűek, ami a szakemberek szerint arra utal, hogy a genetika fontosabb szerepet játszik preferenciáinkban, mint a környezeti tényezők.

Nyitókép: Pixabay


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló