Érdekes

Egy élő óriás tintahalat mosott partra a tenger Spanyolországban

  • Szerző:nuus
  • 2018.01.25 | 12:43

Sajnos se fotó, se film felvétel nem készült az esetről, ami ráadásul nem is most történt, hanem még 2016-ban. Az eset ritkaságnak számít, mert a tintahalak általában már nem élnek, amikor a partra sodródnak, és szinte mindig Japánban történik az ilyesmi.

Kész rejtély volt az a hatalmas tintahal, amit még 2016 októberében sodort partra a tenger Spanyolország északnyugati partjainál, Bares strandján. Korábban erre még nem volt precedens, ha egy-egy példányt partra sodort a víz, az ilyen eseteknek szinte kivétel nélkül Japán volt a helyszíne, egészen mostanáig.

Az állat még élt, amikor a sekélyebb, 3 méteres vízben felbukkant, de a szemtanúk már akkor is látták rajta, hogy megsérült, és miután a víz aztán a partra vetette, nem sokkal később el is pusztult. A nőstény tintahal 13 méter hosszú és 105 kilogramm súlyú volt. Az elhullott állatot kutatók kapták meg, a beszámolójuk pedig most jelent meg az Ecology folyóiratban.

A mélyebb vizekben élő, rejtőzködő óriás tintahalról viszonylag keveset tudunk, eddig szinte csak elhullott példányokat tudott az ember komolyabban tanulmányozni és megfigyelni. Ennek a fiatal nősténynek a teste sebekkel volt tele, feltételezhetően azokba halt végül bele. A kutatók szerint ezeket nem egy ragadozó okozta, hanem egy másik tintahal, akivel a nőstény valószínűleg az élelemért és a területért küzdött meg, és maradt alul. Aztán menekülőre fogta és így került a sekélyebb, melegebb vizekbe, ami szintén nem javított a tintahal túlélési esélyein.

Az alábbi felvétel még korábban és Japán partjainál készült, ahol szintén felbukkant egy hatalmas példány, amit aztán egy búvár filmezett le közelről a víz alatt.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Tech
Már fizetni kell a Google Chromért is
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 23.