Érdekes

A „plusz egy öltés apu kedvéért” gátmetszéskor nem mítosz csupán

  • Szerző:nuus
  • 2018.02.01 | 13:26
  • trendindex: 4

Többségünk már hallott arról, hogy amikor a szülés során gátmetszésre kerül sor, egyes orvosok plusz egy öltést is bevetnek „apu kedvéért”, hogy a hüvely feszes és szűk legyen. Nos, ez sajnos nem csak városi legenda, sok esetben a szomorú valóság.

A meghökkentő cikk a Healthline.com oldalon jelent meg, ahol Sarah Harkins New Orleans-i dúla és a szoptatási tanácsadó történetét olvasva szembesülünk a nyugati világban sem egyedülálló, barbár gyakorlattal. Harkins a saját fülével hallotta orvosát a szülőszobában az extra öltésről beszélni, amikor kislányának 2005-ben életet adott.

(kép: unsplash.com)

Sajnos nem Harkins az egyetlen, aki elszenvedte a szörnyű beavatkozást, hanem egy Angela Sanford nevű 36 éves dél-kaliforniai anyuka is hasonlóképp járt első szülésekor 2008-ban. Erre sajnos nem jött rá egészen öt évvel későbbig, amikor is orvoshoz fordult, mert a szex elviselhetetlenül fájdalmas volt számára. A szakember az első vizsgálatnál döbbenten kérdezte: „Ki varrta össze magát szülés után?”

Az apuka-öltésként becézett eljárás lényege, hogy az orvos szűkebbre varrja a hüvelyt annak reményében, hogy a férfi így jobban élvezi az aktust. A valóságban az eredmény tragikus: a nő szenvedni fog minden egyes közösülésnél, de legalábbis kényelmetlenebbül érzi magát, mint korábban valaha. Ritkán előfordul, hogy különféle komplikációk is fellépnek.

Magára a gátmetszésre akkor kerül sor, amikor a hüvelyi szülés során fennáll a gátrepedés veszélye: ilyenkor megelőzés céljából egy apró bemetszést ejtenek a hüvelybemenet alsó részén. Ez azért fontos, mert az élesen metszett seb mindig gyorsabban és szabályosabban gyógyul, mint egy véletlen szakadás. Napjainkban előfordul, hogy sok helyen a gátmetszés rutineljárás, amire akkor is sor kerül, ha a gát egyébként nem reped, repedne.

Mikor rájöttem, mi történt velem, úgy éreztem, megerőszakoltak és kárt tettek bennem, hiszen olyasmi történt, ami rám nézve veszélyes és megalázó, a férjemnek pedig eszébe sem jutna, hogy ez okozzon számára örömet,

mondja Sanford, aki máig szenved a történtek miatt, és a utóbbi időben döbbent rá arra, hogy traumájával nincs egyedül.

A Healthline-on megjelent cikk tartalmát több tucat orgánum átvette az Indepedenttől a Guardianon át a New York Times-ig, így világszerte több százezren olvashattak a sokkoló mítosz alapjáról, ami a valóságban nem is olyan ritka, mint remélnénk.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Érdekes
Tudtad? A gin tonic gyógyszer is
  • szerző:nuus
  • 2024. 02. 29.