Érdekes
5000 éves recept alapján készítették el a legöregebb sört
Még 2016-ban, egy ásatás során fedeztek fel régészkutatók egy edény falára tapadt sörmaradványt, amely több mint ötezer évvel ezelőttről származik. A leletből sikerült rekonstruálni az ősi sör receptjét is, melyet most a Stanford Egyetem kínai régészet professzora el is készített a hallgatói segítségével.
Az ásatás során megtalált mintából kiderült, hogy a sör kölesből, árpából, különböző gumókból és az úgynevezett Jób könnyéből, egy kínai gyógyászatban használt növényből készült el. A növényeket összezúzva erjesztették, az árpát pedig csíráztatták, ebből a keverékből főzték le magát az italt, melyet szívószálként használt szalmaszállal fogyasztottak.
Az 5000 éve készült sörök sokkal édesebbek és gyümölcsösebbek voltak a ma ismert világos, keserű nedűknél, az állaguk pedig inkább hasonlított zabkására.
Az egyetem hallgatói megpróbálták a recept alapján előállítani az italt, amit a vállalkozó szelleműek meg is kóstoltak. Állítólag az íze egyáltalán nem hasonlít a sörhöz, de ahhoz képest nem is volt annyira szörnyű.
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.