Érdekes

5000 éves recept alapján készítették el a legöregebb sört

  • Szerző:nuus
  • 2017.02.08 | 22:03

Még 2016-ban, egy ásatás során fedeztek fel régészkutatók egy edény falára tapadt sörmaradványt, amely több mint ötezer évvel ezelőttről származik. A leletből sikerült rekonstruálni az ősi sör receptjét is, melyet most a Stanford Egyetem kínai régészet professzora el is készített a hallgatói segítségével.

Az ásatás során megtalált mintából kiderült, hogy a sör kölesből, árpából, különböző gumókból és az úgynevezett Jób könnyéből, egy kínai gyógyászatban használt növényből készült el. A növényeket összezúzva erjesztették, az árpát pedig csíráztatták, ebből a keverékből főzték le magát az italt, melyet szívószálként használt szalmaszállal fogyasztottak.

Az 5000 éve készült sörök sokkal édesebbek és gyümölcsösebbek voltak a ma ismert világos, keserű nedűknél, az állaguk pedig inkább hasonlított zabkására.

Az egyetem hallgatói megpróbálták a recept alapján előállítani az italt, amit a vállalkozó szelleműek meg is kóstoltak. Állítólag az íze egyáltalán nem hasonlít a sörhöz, de ahhoz képest nem is volt annyira szörnyű.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Sztárok
Sejtelmesen üzent Stana Alexandra
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 16.