Érdekes

Egy diagnosztizált szociopata beszél az érzéseiről… vagy azok hiányáról

  • Szerző:nuus
  • 2020.02.12 | 09:18

Őszintén, szemtől szemben egy szociopatával.

A Special Books by Special Kids alighanem a YouTube leginkább biztonságos helye, a legkülönfélébb fogyatékkal és súlyos diagnózissal élő felnőttek és gyerekek mutatkoznak be rövid interjúkon keresztül. Ezúttal egy antiszociális személyiségzavarral diagnosztizált fiatal férfi vall állapotáról és mindennapjairól: ők azok, akiket a köznyelv szocipatának nevez. A többségüket nem diagnosztizálják addig, amíg egy közeli hozzátartozónak nem okoznak súlyos fájdalmat, vagy nem keverednek valamilyen bűncselekménybe.

Dyshae bevallja, hogy nem képes az empátiára abban az értelemben, mint az átlagember, viszont intellektuálisan tudja, hogyan kell viselkednie, mit kell mondania a különböző helyzetekben. Ha számára fontos emberekről van szó, ezt meg is teszi, de egyébként nem akar állandóan maszkot viselni. Alighanem ezért nem vállal majd párkapcsolatot, gyereket sem soha. A szociopaták mindennapi fegyverarzenáljához tartozik a manipuláció is: ha Dyshae bármit is nagyon akar, azt így vagy úgy, de megszerzi. De saját bevallása szerint már egy éve nem manipulált senkit, mert csökkenti az emberekkel való kommunikáció és kapcsolattartás formáit, hogy ne okozzon gondot.

Örömöt sem érez, boldogságot sem tapasztal. Elégedettséget él át, ha valami jól sikerül, és pontosan tudja, hogy ha azt akarja, hogy mások jól érezzék magukat a közelében, sokat kell mosolyognia. Intellektuálisan felméri, milyen reakciókra van szükség egy adott társasági kontextusban, és azokra tudatosan reagál.

Véleménye szerint rendszeres, szakirányú terápiával a szociopaták nem jelentenek veszélyt a környezetükre.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló