Érdekes

Fogyatékosak vagy zsenik? Így él a két modern esőember, akik fejből tudják a naptárat

  • Szerző:nuus
  • 2019.02.18 | 10:18

Flo és Kay Lyman egy autista ikerpár, akik Savant-szindrómával születtek: bizonyos értelemben fogyatékosak, más tekintetben viszont lángelmék.

Flo és Kay naptárszámláló ikrek, akiknek elég egy dátumot mondani, és azonnal megmondják, az milyen napra esett. Az ilyen típusú embert régen élő öröknaptárnak, ma már inkább hús-vér számítógépnek nevezik. Az 53 éves ikerpár azt is képes előhívni emlékezetéből, hogy kedvenc tévéműsoruk vezetője melyik adásban, melyik napon milyen ruhát viselt: akkor is, ha több ezer adásról van szó.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A két nő gyakorlatilag egyszerre beszél, ha pedig mégsem, igen gyakran befejezik egymás mondatait. Jelenleg nincs rajtuk kívül más Savant-szindrómás autista nő a világon, így tudósok tucatjai vizsgálják agyműködésüket. Érdekes azonban, hogy az mRI felvételeken a neurotipikus agyhoz képest nincs eltérés az ő koponyájuk alatt sem.

Flo és Kay nem csak savantok, vagyis bizarr éleselméjűséggel rendelkeznek bizonyos részképességek tekintetében, de egyúttal autisták is (nem minden autista savant, és nem minden savant autista). A maguk kis világában élnek, nehezen teremtenek kapcsolatot, nem tudják értelmezni a mimikát, a hangsúlyokat, a gesztusokat, társas kapcsolataikban furának, nehezen követhetőnek, zavarónak számítanak.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Tech
Már fizetni kell a Google Chromért is
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 23.