Érdekes

Úgy tűnik, hogy megoldódott a modern történelem egyik legnagyobb rejtélye

  • Szerző:nuus
  • 2018.03.08 | 13:12

Egy amerikai antropológus azt állítja, hogy Amelia Earhart a Csendes-óceán egyik szigetén halt meg.

A fiatal pilótanő 1937-es eltűnése a modern történelem egyik legnagyobb rejtélye. Az elmúlt szűk évszázad során rengetegen próbálták a pilóta maradványait felkutatni, de ezek a kísérletek mind kudarcba fulladtak. Most azonban egy amerikai antropológus azt állítja, hogy Earhart a Csendes-óceán egyik szigetén halt meg.

A frissen publikált kutatásban a Tennessee Egyetem oktatója, Richard L. Jantz azt állítja, hogy a távoli csendes-óceáni szigeten, Nikumarorón 1941-ben talált csontváz Earharté volt.

Amelia Earhart 1937. július 2-án tűnt el navigátorával, Fred Noonannal együtt a Lockheed Electra nevű repülőgépükkel a csendes-óceáni Howland-sziget közelében. Az Amerikai Haditengerészet rögtön megkezdte a kutatást, de sokáig semmiféle eredményre nem jutottak. A kutató szerint lezuhanása után a pilótanő számkivetettként halt meg a távoli szigeten.

Fotó: Getty Images

A mostani vizsgálatok alapján Earhartnak tulajdonított maradványokat egy brit expedíció már 1940-ben felfedezte, ám akkor a halottkémi vizsgálatok alapján arra jutottak, hogy azok egy férfi maradványai. A csontok mellett amúgy pár használati tárgyat is találtak, például egy 1918-ban gyártott szextánst és egy üveg keserűlikőrt.

Jantz most úgy véli, hogy ez a múlt századi vizsgálat téves volt. Ő a megtalált maradványokat Earhart ismert testméretadataival vetette össze, és arra jutott, hogy Earhart csontozata jobban hasonlít a Nikumarorón talált csontokhoz. Ezt egyébként már korábban mások is feltételezték, 1998-ban az International Group for Historic Aircraft Recovery nevű csoport például arra jutott, hogy az eredeti halottkémi jelentéssel szemben a csontok egy, az átlagosnál magasabb, európai származású nőéi voltak. Earhart pedig fehér amerikaiként európai származású, és az átlagosnál jó pár centivel magasabb volt.

A szakember szerint a nikumarorói csontváz a vizsgált személyek közül Earhartra hasonlított a leginkább.

Amíg nem mutat valaki döntő bizonyítékot arra, hogy a maradványok nem Amelia Earhartéi, addig legmeggyőzőbb érvelés az, hogy bizony a csontok az övéi

– jegyezte meg a kutató.

 


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló