Érdekes

Ebben a kultúrában a nők imádják, hogy férjüknek több nője is van!

  • Szerző:nuus
  • 2021.03.13 | 07:18

Él Tanzániában egy félnomád törsz - nagyjából egy millióan lehetnek - ahol a többnejűség nem csak megszokottnak számít, de maguk a nők is örömmel üdvözlik azt.

Féltékenynek lenni? Minek? Mire?

Yayai egy olyan kultúrában nőtt fel, ahol a féltékenységet csak hírből ismerik. Amikor 15 éves lett, a szülei férjet választottak számára.

“Hogy mit éreztem akkor? Semmi különöset. Eleinte sírdogáltam, de aztán megtanultam szeretni az új életemet, az új otthonomat. A férjemet is megszerettem, sok-sok évtizedet éltem le mellette szeretetben, boldogságban”

– mondja Yayai, aki azért hozzáteszi, hogy az ő idejében, 25 éve nem is lett volna más választása: a családok komolyan vették az egymás közötti szövetséget, és szóba sem került a romantikus, monogám szerelem, mint alternatíva.

A legjobb, hogy soha nem magányos az ember, és munka is kevesebb van

“Én voltam a férjem első felesége. Aztán pár év után jött a második, majd a harmadik feleség… a maszáj férfiaknak akárhány feleségük lehet. Én nagyon örültem a másodiknak és a harmadiknak is, mert nem voltam többé egyedül”

– nevet a maszáj matriarcha.

“Ez így van jól. Egy háztartásban élünk, de mindenkinek megvan a maga lakrésze. Esténként aztán kiülünk, beszélgetünk, ha van még munka, azt együtt végezzük el. Az ember soha nincs egyedül, mindig van kihez szólni. Társfeleségekkel sokkal vidámabb az élet”

– teszi hozzá. Szerinte a többnejűség azért is jó, mert így sok gyerek születik, akik együtt építik a gazdaságot, és a sok gyerek sok testvérrel nő fel, mindenki szeret mindenkit.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Stephanie Fuchs (@masai_story) által megosztott bejegyzés

Van, aki európai kultúrából is beleáll a rendbe

Elárulja azt is, hogy a modern világban persze már azért sem tagadnak ki senkit, mert monogám házasságban akar élni, bár ez még mindig ritka. Az egyik fia, Sokoine például európai nőtt vett feleségül, és ők már tíz éve monogám házasságban élnek. Yayai ezt elfogadja, de szeretettel ajánlja a fiataloknak a poligámiát, merthogy szerinte az sokkal könnyebb és jobb mindenkinek.

Stephanie úgy ismerkedett meg a férjével, hogy antropológus hallgatóként Tanzániában önkénteskedett. Sokoine ebben az időszakban ugyanazon a szigeten biztonsági őr volt egy buvárközpontban, és mivel Stephanie gyakorolni akarta a szuahéli nyelvet, sokat beszélgettek. Sokoine eleinte félénk volt, de aztán a két fiatal egymásba szeretett. Stephanie jól tudta, hogy ha meg akarja tartani a férfit, a legjobb, ha a bomójába, vagyis a közösségi házába költözik. Azóta együtt élnek.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Stephanie Fuchs (@masai_story) által megosztott bejegyzés

Stephanie számára a többnejűség idegen, de elfogadja, hogy a törzs így él, és nem is bánja azt. Rajong Tanzániáért és a maszáj kultúráért, a 10 év alatt egyszer sem bánta meg, hogy odaköltözött. Az egyik legnagyobb boldogság számára ebben az életformában épp az, hogy mindig van kihez szólni, soha nincs egyedül.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Celeb
VV Gigi elképesztő dologra készül
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 09.
TV
Durva döntést hozott a Netflix
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 03.