Érdekes

Szarvasok, mosómedvék és más vadak kószálnak a kiürült városok utcáin

  • Szerző:nuus/MTI
  • 2020.03.24 | 20:18

A The Guardian szerint elsősorban a külvárosok környékén élő vadak indulnak felfedezőútra

A japán Narában szikaszarvasok járják a várost és a metróállomásokon is látták őket, Oaklandban pulykák jelentek meg, Barcelona utcáin pedig vaddisznók sétálgatnak. A panamai Smithsonian Trópusi Kutatóintézet igazgatója, Matt Larsen elmondta, hogy hat éve él San Felipében, de most látott először mosómedvéket a háza melletti tengerparton.

“A vadállatok általában a városoknak azon a részén élnek, amit mi nem használunk. Ezért többnyire láthatatlanok számunkra, olyanok, mint a kísértetek” – magyarázta a chicagói Lincoln Állatkert városi vadon élő állatokkal foglalkozó intézetének igazgatója, Seth Mangle.

A koronavírus-járvány miatti karantén és társadalmi távolságtartás váratlan helyzeteket teremthet a Massachusetts Amherst Egyetem ökológusa, Paige Warren szerint. “Kíváncsi vagyok, hogy a prérifarkasok és rókák mikor jelennek meg az amerikai városokban” – mondta, megjegyezve, hogy közben néhány olyan állat is, ami hozzászokott, hogy etetik az emberek, tovább vándorolhat.

“Ahogy a Jurassic Parkban mondják, az élet utat talál magának” – mondta Mangle, aki kollégáival a bezárkózás idején is keresi a lehetőségeket arra, hogy a szabályok betartásával folytatni tudják a vadak megfigyelését. Azt kutatják többek között, hogyan változtatja meg a járvány okozta válsághelyzet az állatok viselkedését. Ezek a változások szerinte aprók lesznek, a rókák és prérifarkasok kicsit távolabb merészkednek búvóhelyeiktől, a madarak pedig új területeket fedeznek fel.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló