Érdekes

Így lehetünk sikeres streamerek

  • Szerző:nuus
  • 2023.03.29 | 08:18

Az utóbbi pár évben hazánkba is nagy erőkkel robbant be a streaming piac, és egyre többen szeretnének belekóstolni a tartalomgyártás ezen formájába. De hogyan tudunk teljesen kezdőként elindulni ezen az úton? Íme, az alapok.

Alfa és Omega

 Ha jó minőségben szeretnénk streamelni akkor szükségünk van egy komolyabb számítógépre – a legalkalmasabb egy erősebb processzorral és videokártyával rendelkező PC. Ezen kívül fontos a stabil és erős internet kapcsolat, hogy jó legyen a feltöltési sebességünk: 20 Mbps feltöltési sebességgel például már HD felbontásban tudunk streamelni. Az OBS nevű ingyenes streamer program segítségével bárki nekikezdhet a streamelésnek, ehhez csak le kell tölteni az alkalmazást, beírni az adott platform (Twitch, YouTube) streamkulcsát, ahol élő közvetítést szeretnénk indítani, és már indulhat is a streaming.

Webkamera és mikrofon nélkül egy tapodtat se

 Bármennyire jó játékos és szórakoztató ember lehet valaki, az egész mit sem ér a streaming világában, ha a követők nem látják és hallják. Az Euronics webshopjában számos árkategóriában találhatunk streameléshez alkalmas webkamerát és mikrofont, amelyek legalább annyira fontosak, mint egy jó gaming PC vagy a stabil internetkapcsolat. A két eszköz közül érdemes a mikrofonra többet költeni, ugyanis a rossz hangzás hamar eltántoríthatja a nézőket az élő adástól. A legtöbb mikrofonhoz tartozik egy könnyen telepíthető szoftver is, aminek segítségével a hangsávokkal is tudunk játszani, és streamelés közben a lehető legjobbat hozhatjuk ki a csatornánkból. A látványhoz hasznos lehet még egy zöld háttér beszerzése is, ezzel is növelhetjük a streaming minőségét, ugyanis sokkal kevesebbet fogunk kitakarni a streamelt játékból.

Az extrák – ha már belejöttünk

 Amennyiben a jó minőséghez szükséges alapokat már lefektettük, csak a képzeletünk és pénztárcánk szab határt a további kiegészítők beszerzésének. Amennyiben úgy döntünk, hogy hosszú távon szeretnénk streamelni, akkor érdemes a gaming PC mellett egy direkt a streamingre szánt PC-t is beszerezni, ezzel tehermentesítjük azt a gépet, amin játszunk, ezáltal növeljük a játékbeli teljesítményünket és egyben a streaming minőségét is.

A hang és fénytechnikában is számtalan lehetőségünk van, a mikrofonhoz beszerezhetünk egy izgalmasabb mikrofonállványt, de akár a webkamera helyett egy jobb kamerát és kameraállványt is. A fénytechnika kéz a kézben jár a képminőséggel, így ha a jó hangzás mellé jó képet is szeretnénk, legalább egy LED körlámpát érdemes felszerelni a streaming állomásunkhoz. A következő lépés lehet a hangulatos háttér berendezése, amelyhez sokan színes LED szalagokat használnak, de a világító billentyűzetek, gépházak vagy fejhallgató tartók is sokat dobhatnak az összképen.

De nem minden a technika…

 A technikánál egy picit nehezebb kérdés, hogy mi fogja a nézőket a számos élő adás közül pont a miénknél tartani. Sajnos nincs konkrét recept a sikerre, de néhány alapelvet érdemes követni. A legfontosabb, hogy ne féljünk a kamerától és folyamatosan beszéljünk, ugyanis a néma streamről a frissen érkezők hamar továbbállnak. A tartalomgyártáshoz sajnos nem elegendő az, hogy tehetségesek vagyunk egy adott játékban, fontos, hogy kommentálni is tudjuk a játékot és érdekes tartalmat gyártsunk. A legfontosabb talán, hogy mindig magunkat adjuk, és próbáljuk meg a személyiségünket streamelés közben is megmutatni, hiszen ehhez tudnak a leginkább kapcsolódni a követőink.

A motiváció fenntartásához érdemes lehet már az elején kisebb, reális célokat kitűzni. Twitchen az első cél lehet például az „Érdekelt” státusz elérése, amihez az elmúlt 1 hónapban 8 óra közvetítésre, 7 különböző napon való streamelésre, átlag 3 nézőre és 50+ követőre van szükség.

A követőbázis kialakításának és fenntartásának legnagyobb kulcsa pedig nem más, mint a rendszeresség: ha komoly terveink vannak, alakítsunk ki rutint, hogy a követőink mindig tudják, mikor számíthatnak új tartalomra. Aktivitásunkról adjunk hírt minél több platformon – a különféle közösségimédia-felületekről ugyanis új érdeklődőket vihetünk át streaming platformunkra.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Időjárás
Érkezik a keleti szél
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 09.