Érdekes

A japán hómajmok rendszeresen forró fürdőt vesznek, hogy így csökkentsék a stresszt

  • Szerző:nuus
  • 2018.04.05 | 19:22

Turisták ezrei özönlenek Japán északi részére minden télen, hogy megnézzék a hóban-fagyban a melegvízű forrásokban fürdőző majmokat.

A japán hómajmok a makákók népes családjába tartoznak, és a legtöbb fotó, ami róluk készült ugyanabban a helyzetben és pózban mutatja őket: a szakadó hóban ülnek a forró vízben nyakig elmerülve, szinte meditatív állapotban. A hómajmok ezeket a melegvízű forrásokat kizárólag télen használják fürdőzésre, de nem elsősorban azért, mert fáznak.

A makákók közül a japán hómajmok élnek a legészakibb pontján a Földnek, a Jigokudani Majom Parkban, ahol nagyon kemények tudnak lenni a telek. De szerencsére ott vannak a melegvízű források, azokban ülnek a majmok szinte egész nap.

A kiotói egyetem kutatói szerettek volna többet megtudni ennek az okáról, ezért megfigyeltek 12 nőstény majmot két időszakban: a szülési időszakban április és június között, valamint a téli szezonban októbertől decemberig. A majmok székletéből vett mintákban pedig vizsgálták a glükokortikoid nevű hormon mennyiségét is közben, ami az állatok stresszkezelésre is hatással van.

A kutatók megfigyelése megállapította, hogy a majmok télen sokkal többször vesznek fürdőt, mint más évszakokban, de közülük is a kiemelt státuszban lévő, vagyis szülni képes nőstények ülnek a legtöbbet a forró vízben. A glükokortikoid mennyiségének vizsgálata pedig azt mutatta ki, hogy aki többet fürdik a majmok közül, az kevésbé stresszes, mint az, aki egyáltalán nem fürdik meg a forró vízben. Vagyis hőmérsékletingadozással, a hidegtűréssel, valamint a testhőmérséklet szabályozásával járó stressz őket kevésbé viseli meg. A kutatók újabb vizsgálatokat szeretnének elvégezni az állatokon, hogy további megállapításokat tegyenek a japán hómajmok fürdőzési szokásának pozitív élettani, netán egyéb stresszoldó hatásairól.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Otthon
Így ne nyírd ki a szobanövényeid!
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 04.