Érdekes

Kimúlt a világ legelső „trópusi” jegesmedvéje

  • Szerző:nuus
  • 2018.04.30 | 19:44

Inuka szép kort ért meg, 27 évesen altatták el. Megváltás volt már a halál a rekord idős közönségkedvencnek.

Inuka volt az első jegesmedve, aki már eleve trópusi éghajlaton jött világra, majd élete végéig Szingapúrban tartózkodott. Április 25-én, öt év betegeskedést követően szenderült örök álomra a hatalmas emlősállat.

A Szingapúri Állatkert lakója 1990 decemberében született, és egy olyan klímában élte le életét, ahol a nappali átlaghőmérséklet 26-27 Celsius fok. Fajának példányai eredeti környezetükben a -34 és 0 fok közt tengődnek a Sarkvidéken.

Hogy a nagy különbséget áthidalják, a személyzet klímaberendezéssel látta el az állat otthonát: így a fiatal nőstény a szüleivel általában 12-13 fokos hőmérsékleten tartózkodott. Egy-egy adag jeget is kaptak rendszeresen maguk mellé.

A természetellenes tartás ellenére Inuka szépen cseperedett: a látogatók abszolút kedvencévé vált. Hosszú élete alatt sokan jártak csodájára: a jegesmedvék közt ritkaság ugyanis a 25. életév elérése, a hímek alig 15-18 évig maradnak életben.

Az elaltatás akkor került szóba, mikor az állat szervezete gyors hanyatlásnak indult. Törékeny egészségi állapota indokolttá tette, mivel öregségi gondjai megsokasodtak: folyamatos fülfertőzés, fogászati és ízületi problémák nehezítették életét. Januárban már alig mozgott a korábban játékos kedvűként ismert állat, aki addig sokat is úszott. Már minden lépés is nehezére esett, így végrehajtották rajta a lehető leghumánusabb döntést, teszi hozzá az IFL Science.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló