Érdekes

Angelina Jolie miatt sok nő dönt úgy, hogy megválik melleitől

  • Szerző:nuus
  • 2018.05.15 | 13:09

A popkultúra ikonjai egyértelműen hatással vannak a divatra, étkezési szokásainkra és márkapreferenciánkra, de vajon mi a helyzet az orvostudománnyal?

(kép: AFP PHOTO / LOUISA GOULIAMAKI)

Nos, a Harvard tudósai szerint egyre többen kérnek genetikai tesztet a mellrák valószínűségének feltérképezéséhez, miután Angelina Jolie 2013-ban megtette ezt a lépést, és nyilvánosan beszélt döntéséről a New York Times-nak.

Angelina Jolie édesanyja petefészek- és mellrákban halt meg, míg a nagyanyja és a nagynénje mellrákban. Cikkében hosszan beszél arról, hogy ezért esett át a BRCA1-teszten, ez az a gén, amelynek hatására ezeknek a ráktípusuknak a valószínűsége növekszik. Ennek elkerülése érdekében a színésznő dupla masztektómián esett át, vagyis prevencióként mindkét mellétől megvált.

A BMJ című szaklapban publikált anyag szerint a genetikai teszt iránt növekvő érdeklődés egyértelműen összefügg Angelina Jolie hatásával a témában, ugyanakkor a masztektómia mellett döntök aránya nem növekedett, vagyis vélhetően nem került sor több mellrák-diagnózisra.

„Mindez azt jelenti, hogy többen kérnek mellrák-kockázatot feltérképező genetikai tesztet, és ez túlteszteléshez vezet az alacsony kockázatú csoportokban. A celebeknek óriási hatásuk lehet a hasonló döntésekre” – mondja a kutatást vezető Sunita Desai.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Tech
A Facebook-on is beköszön a MI
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 19.