Érdekes

Ultraortodox rabbi volt, de ma transznőként él

  • Szerző:nuus
  • 2020.05.16 | 17:30

Abby Stein alighanem a világ egyetlen ortodox rabbija, aki amúgy nő, tekintve, hogy a haszid körökben a nemek közötti szegregáció mindent áthat, és nő még a Talmudot sem tanulmányozhatja.

A haszidok a Beatlesről se hallottak még soha

Abby Stein egy ultraortodox haszid zsidó közösségben nőtt fel Brooklynban, Williamsburgben: ott ahol a netflixes Unorthodox (A másik út) sorozat eredeti hőse, Deborah Feldman is felcseperedett – igaz, Abby nem szatmári haszidként, viszont egy nagyon komoly rebbe-dinasztia örököseként. Szép jövő állt előtte, ha nem rondít bele a tény, hogy mióta az eszét tudja, a kisfiúként anyakönyvezett Stein kislányként gondolt magára.

“Nekem nem olyan aha-pillanatom volt, hogy hoppá, én lánynak érzem magam, hanem olyan, hogy hoppá… mindenki azt hiszi, hogy én fiú vagyok! Ez úgy hároméves korom táján történt” – emlékszik a különös élményre Abby, aki megpróbáltatásairól könyvet is írt, Becoming Eve (Évává válni) címmel, ami nemrég jelent meg. Nyilván fogalma sem volt arról, hogy transznemű emberek is léteznek, hiszen az ő közösségükben még a Beatles-ről sem hallott senki, a világtól teljesen elszigetelve élnek, öt évezredes vallási hagyományaik tükrében.

Rabbiképző, házasság, gyerek… aztán hopp

Abby aztán elvégezte jeshivát, a zsidó tudományok iskoláját, és rabbiképzésben vett részt. Ahhoz még túl fiatal volt 20 évesen, hogy egy közösség rabbijává váljon, de úgy nézett ki, ez a fényes jövő áll előtte. Megházasodott (ezek előre elrendezett házasságok a dinasztiák között, a fiatalok a lagzi előtt legfeljebb egyszer találkoznak), majd nem sokkal ezután kisfia született. Abby ekkor értette meg, hogy nem élhet hazugságban: lehet, hogy állapota örökletes, és a gyerekének is ezt a földi poklot kell majd végigjárnia. És hát ő maga sem élhet hazugságban: kénytelen színt vallani, hogy mi a helyzet vele.

Az édesanyja egyszerűen csak démoni megszállásként tekint a transzneműségre, ami miatta pokolra jut majd, apját viszont ennél jobban aggasztja a közösség véleménye, akik korábban még csak nem is hallottak ilyen devianciáról. Tizenkét testvéréből ketten maradtak Abbyvel kapcsolatban, több száz unokatestvéréből pedig hatan. “Ez máris több, minta mi az átlagembernek megadatik, de a teljes létszámhoz képest persze kevés. Akárhogy is, néha én magam is meglepődöm, mennyire ne, hiányoznak.” – mondja a rabbiból lett csinos New York-i lány, aki maga emberjogi aktivistaként éli életét, és járja a világot.

A saját hazájában élt migránsként, majd jött a második átalakulás

“Hosszú ideig csak az volt a célom, hogy az egykori közösségem transzfób legyen, hiszen akkor már végre tudják, mi az a transzneműség. Ezt sikerült elérni három év alatt, a következő lépés az, hogy idővel el is fogadják ezt a fajta másságot, amit senki sem magának választ, és ami már 16. századi haszid szövegben is feltűnik, mint létező jelenség” – fogalmaz az aktivista, aki kezdetben migránsként élt a saját hazájában, hiszen sem a nyelvet, sem a szokásokat nem ismerte New Yorkban.

“Nekem igazából két tranzícióm volt. Először ultraortodox haszid rabbiként kellett hétköznapi, szekuláris amerikai fickóvá válnom, a családi és a régi közösség támogatása nélkül. Aztán ebből a hétköznapi pasasból lettem nő minden porcikámban végre kívülről is, ahogyan azt belülről mindig is éreztem…” – összegzi eddigi történetét.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Külföld
Meghalt Derrick felügyelő társa
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 25.
Zene
A KISS eladta a lelkét az ABBA-nak
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 23.