Érdekes

10+1 döbbenetes tény állatokról, amit biztosan nem tudtál még

  • Szerző:nuus
  • 2017.05.18 | 16:43

Egészen elképesztő tények következnek, egyik-másiktól már-már emberivé válnak az állatok is. És akármilyen hajmeresztőnek is tűnik némelyik tény, mindet komoly kutatás alapozza meg.

A kecskéknek is van akcentusuk

Bizony-bizony, a kecskék hangja, a mekegés is változhat ugyanúgy, mint az emberek beszéde, ha új környezetbe kerülnek, sőt egymás akcentusát is átvehetik, ha tartósan sok időt töltenek kecskék egymás társaságában.

A farkasok egy egész életre keresnek maguknak párt

Vagyis a farkasoknál alacsony lenne a válások száma, ha egyáltalán házasodnának. Példaértékű az egymáshoz való ragaszkodásuk, és az egymás iránt tanúsított hűségük és tiszteletük.

Létezik olyan medúza, amelyik halhatatlan

Forrás: pexels.com

A fenti képen látható az örökéletű medúza. Az őssejtje segítségével képes újraalkotni testének elhalt szöveteit. Tőle is lenne mit tanulnunk, bár a siker esetében egy egészen komoly problémával kéne szembenéznünk: az igazi túlnépesedéssel.

Az elefántoknak hihetetlen társadalmi szokásaik vannak

Az egy dolog, hogy az elefántok tudnak sírni és nevetni, de vannak ünnepségeik is. Például, ha egyikük meghal, akkor búcsúszertartást celebrálnak a tiszteletére, ha pedig egyik társuk hosszabb időre ismeretlen helyre távozik, majd visszatér, akkor üdvözlő ünnepséget tartanak neki. De hát az ormányosok intelligenciája jól ismert.

A teheneknek van legjobb barátjuk

Bizony ám! Ráadásul mindegyiknek. A tehenek alapvetően nagyon barátságos állatok, így logikus is, hogy a bandából mindegyik keres magának egy bro-t. Viszont ha elválasztják tőle, akkor stresszessé válik, és durván parázni kezd az aggodalomtól.

A sellők mítoszát a lamantinok inspirálták

Ami elsőre talán furán hangzik, mert a sellő karcsú, finom és szép, míg egy lamantin meg se nem karcsú, se nem finom jószág, és bár lehet, hogy van akinek szép, de mi inkább a cuki jelzőt használnánk erre a nehézkes és ormótlan állatra. A mítosz megszületésében természetesen a tengerészek a ludasok, akik a víz felszínén táplálkozó lamantinokról hitték azt, hogy sellőt látnak. Biztos unatkoztak.

A bálnák éneke hasonlóan terjed, mint az ember zenéje

Azt mindenki tudja jól, hogy a bálnák énekelnek. De azt már kevesen, hogy a dalok szájról szájra szállva terjednek és fejlődnek. Ha egy bálna dala a többieknek megtetszik, ők is azt fogják dalolni, sőt közösen, kórusban is gyakran tolják. Egy-egy ének egészen távoli területekre is eljuthat, ha nagyon bejön a többieknek: így születik egy egyszeri bálnadalból bálnasláger.

Whale Song

Balaena universus hominis – Whale as one with Human Whale Song recording and mastering by The Oceania Project: https://soundcloud.com/iwhales Established in 1988, The Oceania Project is an independent, nonprofit, scientific research organisation dedicated to the conservation and protection of Whales, Dolphins and the Oceans.

Az osztriga meg tudja változtatni a nemét

Úgyhogy nekik valószínűleg nincsenek genderproblémáik, mint az embereknek. A nemváltás oka egyébként nagyon praktikus lényekre enged következtetni. Mindig abba az irányba változtatnak, amelyikből a párzási időszakban a kevesebb van. Ha túl sok a csaj, akkor páran hímneművé lényegülnek át, férfiuralom esetén pedig a felesleg elnőiesedik.

A nőstény oroszlánok az egész életüket együtt töltik

Bár tisztelik az állatok királyaként elhíresült hímeket, mégis a matriarchátus közösségszervező és megtartó erejében hisznek. A nők együtt élnek, közösen nevelik a porontyokat is. A fiatal nőstények maradnak velük, a fiúkat viszont egy idő után elküldik: találja meg egymaga az erejét és a büszkeségét.

A csikóhalaknál a férfi ügyel az utódokra, nem a nő

A nőstény mindössze világra hozza az ikrákat és ennyi. De azokat aztán egészen a születésig a hímek őrzik, méghozzá a farkuk tövében található zacskóban. A csikóhalak egyébként monoám természetűek, ami abban is megnyilvánul, hogy a párok gyakran együtt, farkukat összeakasztva (kéz a kézben) úsznak.

A hím pingvinek nagyon komolyan udvarolnak a nőstényeknek

Amikor a hím pingvin kinézi magának az egyik nőstényt, nem bumfordi módon rárabol, hanem szertartásszerűen felkínálkozik neki. Ajándékot készít a nőnek: kövekből műalkotást épít, ami azt hivatott kifejezni, hogy mennyire komolyak is a szándékai. Az ajándék a hím pingvin érzelmeinek szimbóluma.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló