Érdekes

Ez igen, nemsokára orvosi szöveteket is lehet majd kötögetni!

  • Szerző:nuus
  • 2019.05.19 | 08:25

Fürge ujjak, doktori szinten!

A szövés – kódolás! Válik valósággá ez az elv, amely az American Physical Society éves ülését is áthatotta. A május 12-én tartott doktor-találkozó egyik színes eseménye volt a Westin Boston Waterfront hotel lobby bárjában tartott workshop, ami bizonyos szempontból patchworknek is beillik.

Karen Daniels, a North Carolina State University orvosa már Twitteren beharangozta, mi készül itt:

Olyan doki vagy, aki szokott kötni, horgolni, vagy más kézimunkában jeleskedsz? Az én kezem alól ma egy tórusz fog kikerülni.

utalt a forgástestre, mely a fánk vagy a belső autógumi matematikai formája. A bárban már Elisabetta Matsumoto, a másik háziasszony is belevetette magát az alkotói folyamatokba. A Georgia Institute of Technology matematikus-doktora nem csak hobbiként kötöget:

A kusza háló, amit szövünk

címmel ötéves projektet futtat, mely az ősi technika tudományos elemzését tűzte ki célul, kezdve a Krisztus előtti 11. századból származó egyiptomi kézimunkákkal… Dr. Matsumoto szerint a kötés nem más, mint kódolás, ahol a fonal egy programozható anyag. A határ a végtelen: az elektronikával „átszőtt” viseletekig és az organikus vázszövetig is terjedhet a kutatása.

A plasztikai sebészet jövőjét illusztrálandó, gyorsan összedobott egy Z-plasty nevű mintadarabot is, melyet a – zömében férfiakból álló – hallgatóságnak így vezetett fel:

Gyerekkorom óta kötök. Anyukám mellett tanultam ki, és örülök, hogy a tudományos munkámban is hasznosíthatom ezt.

Szóba került a

csomóelmélet

is, miszerint a megkötött göb valójában egy összehúzott kör, melyet egy kiköthetetlen keresztezésbe ágyaztak. Egy kör enélkül a keresztezés nélkül nem is csomó.

A kötés öltése egy rakás hurokból áll. Egyik jön a másik után, olyan, mint a kristályok szerkezete.

Ph.D. tanulmányai alatt volt alkalma belemélyedni a vizsgált anyagok elasztikusságába is. Hétszögletű csipkéken munkálkodva kattogott a hiperbolikus síkfelületek problémáin, még a bal vállára is varratott egy ilyesmi spirált ábrázoló tetoválást. Munkája során a ’70-es évek egyik ikonikus szövőgépét szimulálta újra, mely a bináris kódolásnál jóval bonyolultabban működik.

Elmesélte tapasztalatait, miközben a boldogság sárkánya fantázianevű vállkendőjét is megvillantotta, mely Sharon Winsauer terve alapján készült.

A sárkány mintájában van pár őrült öltés. Többször kell horizontális irányba is döfnöm, jó messzire, nem csak vertikálisan.

ölti egymásba szavait Sabetta, akiért Pedro Reis is rajong. A svájci Flexible Structures Laboratory  szakembere szerint a doktornő olyan emberek figyelmét is felkelti, akiknek lövése sem volt eddig ilyesféle tudományos megközelítésről.

via GIPHY

A sebészeti varratok művészetét robotoknak is át kell majd adni, a CT scannelés pedig segíthet a szövetek belső szerkezetének jobb megértéséhez. Derek Moulton az University of Oxford részéről a tengerész csomókban lát nagy fantáziát. A DNS- és fehérje-gubancok is így tekerednek össze, hogy csökkentsék a kiszáradás esélyét. A Harvardról Thomas Plumb-Reyes pedig a kiegyenesedő szőrszálakról tartott előadást.

Mi legyen a gubancos hajjal? Mi a helyes fésülési stratégia?

idéz a NY Times a csomó érdekes témából.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló