Érdekes

Kiderült, az öngyilkosság milyen szakmák képviselői között a leggyakoribb

  • Szerző:nuus
  • 2018.05.22 | 08:16

Vajon hatással van az öngyilkosságra való hajlamra az, hogy milyen szakmában dolgozik az ember? Egy friss amerikai kutatás szerint igen: a gazdálkodók, a halászok és az erdészek több mint ötször nagyobb eséllyel vetnek véget életüknek önkezűleg.

A kutatás rámutat arra, hogy 2000 és 2012 között a öngyilkosságok aránya a 16 éven felüli népesség körében 21 százalékkal nőtt. Ezt azt jelenti, hogy az Egyesült Államokban 100 ezer emberre a korábbi 13 öngyilkosság helyett 16 eset jut.

Kiderült azonban, hogy bizonyos foglalkozások művelői körében ez az arány még rosszabb: a farmerek, a halászok és az erdészek körében a különbség egészen sokkoló, 100 ezer emberre 85 eset jut. Ha csak a szakma férfi képviselőit nézzük, a különbség elképesztő: 90,5-ös aránnyal számolhatunk.

„Egyes munkakörökben az elszigeteltség gyakori, a stressz pedig szintén megnehezíti az alkalmazottak dolgát. Az említett munkaköröknél általában adott az alacsony iskolai végzettség és az alacsony bér, ami tovább nehezíti a helyzetet” – mondja a kutatást vezető Wendy LiKamWa Mcintosh, az amerikai Járványkezelési- és Megelőzési Központ munkatársa.

A szakember arról is beszélt, hogy a farmerek különösen izoláltan élnek, és ráadásul elutasítják a segítséget, ha mentális problémáik kezeléséről van szó. További probléma, hogy a gazdálkodással foglalkozók körében gyakori, hogy különféle növényirtó szerek hatásainak vannak kitéve, ami az idegrendszerre szintén hatással lehet.

Nyitókép: pixabay.com


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Zene
A KISS eladta a lelkét az ABBA-nak
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 23.