Érdekes

Itt egy igazi, közösségellenes média alkalmazás!

  • Szerző:nuus
  • 2017.06.03 | 17:33

A jellegtelen látványt még lájkolni sem lehet, micsoda egy app ez!

Nemcsak, hogy szembemegy minden közösségi médiás trenddel, de ráadásul név nélkül osztja meg a random pillanatokat ez a Minutiae nevű applikáció. A Vice elárulja, hogy egy Daniel J. Wilson nevű művész fejéből pattant ki az ötlet, amely arra sarkallaná az utca emberét, hogy a jelentéktelen eseményeket rögzítse. A hétköznapi történések virtuális megkettőzése egy New Yorkban élő, Martin Adolfsson nevű, svéd fotós fantáziáját is beindította, aki egy figyelmeztetés bevezetését is javasolta, ami spontán jelezné a bevállalós embereknek, hogy itt az idő valami unalmasat elkapni. Ebből lett aztán a Minutiae, egy névtelenségbe burkolózó fotó-megosztó app, amely a pőre, való életet duplikálja, a digitálisan túlkozmetikázott hétköznapokkal szemben, melyek csordultig megtöltik a többi közösségi médiumot.

Minutiae

Minden nap, egy váratlan időpontban jön a riasztás a rendszertől, hogy most tessék kattintani egy fotót. Ha ezzel megvagyunk, akkor a program összepárosít egy másik felhasználóval, aki a világ bármely pontján lehet. Mindössze egyetlen percet kapunk arra, hogy átfussuk egymás idővonalát. Ha letelik az idő, akkor az alkalmazás be is csukódik, és várhatunk a következő értesítésre. A névtelenség és a hétköznapi tartalmak azt akadályozzák meg, hogy bárki is követhető legyen.

via GIPHY

Az ötletgazdák szeretnék, ha ez az egész egy önálló művészeti projekt maradna.

Nem valljuk azt, hogy a közösségi média rossz volna, de azt látjuk, hogy egyféle, korlátos módon mutatja meg a világunkat. A mi appunk nem nyomaszt senkit azzal, hogy szűrje, manipulálja az élete eseményeit. Nálunk lehetőség van szimplán dokumentálni a mindennapokat.

Az időkorlát szintén felszabadít: nem csügghetsz az eszközödön órákig. Olyan dolgokat rögzítenek a felhasználók, amelyek akkor éppen nem tűnnek fontosnak. Belepillanthatunk az életeikbe a maguk valóságában.

Láttam japán temetést, libanoni vécét és spanyol nappali szoba tévéjén Trumpot beszélni. Kicsit kukkolós, de nagyon emberi tapasztalatok ezek.

 

Címlapi kép: Pixabay/Unsplash CC0


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló